Камарата на строителите: Няма подписани договори за Хемус с наши членове

  18 Януари 2019, 15:03     2896     0   
     


„Няма договори за изграждане на магистрала Хемус с фирми, членове на камарата на строителите, нито са превеждани пари“. Това заяви в петък Мирослав Мазнев - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, по повод твърденията на БСП, че отпуснатите 1,35 млрд. лв. за нови 134 км от магистралата ще отидат в няколко строителни компании, определени предварително.

Припомняме, от трибуната на народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че 1 милиард и 350 милиона лв за пътно строителна техника за получили Хидрострой, Трейсгруп, Пътстрой 92, Главболгарстрой. Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми, попита Нинова.

Мазнев коментира и развитието на строителния бранш през последната година и какво предстои през новата:

„Строителната продукция има 10,7% ръст за деветмесечието на 2018 г. в сравнение с 2017-а. Сградното строителство има водеща роля - над 5,5 млрд. лв. е обемът му. През предстоящата 2019 година, когато започва изпълнението на големи инфраструктурни проекти като магистрала Хемус ще се засили и инженерното строителство“, заяви още Мазнев.

“Тази година сме поставени пред големи предизвикателства. За нас малко притеснителна е средната месечна работа заплата. В пъти по - ниски са работните заплати на строителите у нас в сравнение с другите страни”, коментира Мазнев.

Средната месечна работна заплата в сектора за същия период е била 864 лв. и изостава с близо 150 лв. от средната за страната. Мазнев очаква с промени в законодателството браншът да бъде изсветлен, което да доведе и до ръст на заплащането.

„Поставили сме редица  приоритети, свързани с промяна в законодателството. Ще продължим нашата битка за промени в закони за камарата на строителите“, каза още той.

Според Мазнев в бранша има голям недостиг на кадри, като най-сериозен е проблема при заварчици, монтажисти и шпакловчици.