Карлос Контрера: За да бъдат сменени лифтовете на Витоша, трябва да се промени планът за управление

  13 Септември 2018, 12:36     19549     5   
     


Групата на Обединените Патриоти в Столичния общински съвет ще настоява да бъде задействана процедурата за промяна на плана за управление на природен парк Витоша, за да могат да бъдат сменени старите лифтове с нови.

Позиция бе заявена от Карлос Контрера – председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет по време на първата му сесия за сезона.

Две са основните причини собствениците на лифтовете на Витоша да не могат да ги сменят с нови:

Според действащия План за управление на парк Витоша, подмяна на лифтове е възможна, единствено ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Това означава, че станциите и стълбовете трябва да имат същите размери и да са на точно същите места, като тези, монтирани през 50те, 60те и 70те години, което е невъзможно. Така, по смисъла на Закон за устройство на територията, всяка подмяна на стълб или станция би била строителство.

Лифтовете са сложни инженерни съоръжения, които превозват хора и отговарят на стриктни европейски технически стандарти, които са различни от тези в средата на миналия век.

Другата причина е парадоксалната ситуация, че новият Закон за горите изисква стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият План за управление на парк Витоша го забранява.

Лифтът „Заека“ е собственост на Министерството на спорта. Той е унищожен от силния вятър. Преди няколко месеца бе създадена работна група, която да се заеме с подмяната на лифта. В нея са участвали представители на Министерството на спорта, Столична община и Министерството на околната среда и водите. Групата е стигнала до официалното становище, че лифтът може да се възстанови, само ако се промени плана за управление на парк Витоша.

Публикуваме цялото изказването на Карлос Контрера пред Столичния общински съвет:

"Уважаеми общински съветници,

Уважаема госпожо кмет,

От името на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ желая да изразя позиция по една невралгична тема за града ни – Витоша и неслучилото се за поредна година отпушване на планината. В изминалите седмици темата беше поставено на публично внимание от Столична община, но се изненадах, че вместо да вървим напред, отново затъваме в полуистини и мимикрия. Учуден съм, че след толкова години мъки – да, това е думата, която точно описва състоянието на Витоша, отново се връщаме към витиевати формулировки и концепции, които няма да се случат.

Така например разбрах, че Общината щяла да придобива лифтовете, които са частна собственост. Въпросът е как ще стане това – ще ги национализиралите ли, колеги? Или ще ги купувате? Ама те не се продават. Ако пък се продават, кой ще плаща сметката, защото ще е десетки милиони в евро.

Следващо нещо – ако не бъдат подменени съоръженията (това няма как да стане без да се промени Плана за управление на Витоша и всички го знаете), ще задължите собственика да ги премахне за негова сметка. Това остава да направите, да останете в историята като хората, нарязали за скрап лифтовете на Витоша. Тук се обръщам към всички политически групи, колеги, опомнете се.

И сега малко фактология, защото с почуда установих, че на Витоша имало концесия. Не, няма концесия на Витоша, лифтовете са придобити чрез транслативни сделки и са частна собственост. Добре известно е, че в Министерството на младежта и спорта е имало работна група (във връзка с лифт „Заека“) и становището е било, че може да се възстанови само ако се промени плана за управление. Имало е представители на Столична община. Също толкова добре знаете, че съоръженията са стари – от 50-те, 60-те, 70-те години. Подмяната им с нови означава нови фундаменти и стълбове, няма друг начин. Обаче е забранено от Плана за управление на Витоша. Защо ли? Няколко пъти съм Ви призовавал в тази зала – да се обединим и да излезем със становище на СОС, че настояваме за изменение на плана за управление на Витоша, за да се подменят съоръженията с нови. До момента само работни групи и приказване. Вече се питам не сте ли паднали и Вие под давлението на „зелените“ лобисти, които мило и драго дават да пречат на туризма на Витоша.

Уважаеми колеги, новият план за Витоша, който се прави от 4 години е зациклил поради процедурни хватки на „зелените“ - изпратени са стотици писма – тип „копи-пейст“, с еднакъв текст до МОСВ, на които по закон трябва да се отговори. Отделно, те ще обжалват приемането на плана в съда, както става с новия план за Пирин и се подписвам под това си твърдение. Така нареченият НОВ ПЛАН НА ВИТОША ще изтече преди да е приет. Правилната стъпка е да се промени сега действащият план, който забранява новото строителство, защото за да подмени собственикът един стълб и да сложи нов модерен лифт,  е ново строителство по смисъла на ЗУТ. Всички други действия, които се предлагат, са демагогия и тупане на топката в стил „ден да мине друг да дойде“.

Промяната на сега действащия план ще даде възможност да се подменят лифтовете и влековете и разрухата на Витоша да спре. Тест за всеки от Вас, като представител на столичани, ще бъде добре да го подкрепите и то публично. Ако не, то ще се наредите в кохортите на зелените кресливи НПО-та, които блокират и задушават Витоша. Какъв парадокс само! Пак повтарям, опомнете се, преди да станете съучастници в унищожението на лифтовете на Витоша."


     

Борил16.09.2018 г., 00:25 ч.

Трябват незабавни действия и промени в плана за управление на Витоша. Защо се мотаят още от Столична община?

Алоооо Контрегаааа!15.09.2018 г., 19:25 ч.

Повече от 10 години се гаврят с нас. Не им пригласяйте! Когато са подписвали договора има задължение да поддържат съоръженията изправни. 10 години това не се изпълнява. Какво повече чакате че не разваляне договора и не задължаваше собственика да ги премахне? Нещастен случай ли чакате?

Нели15.09.2018 г., 19:11 ч.

А дано го променят, че тия вехти лифтове за нище не стават вече.

Росен14.09.2018 г., 18:33 ч.

Излагация е да не могат да бъдат подменени лифтовете, защото общината не може да създаде условия това да стане.

Mims14.09.2018 г., 16:14 ч.

Карлос дойде от майната си да ни посочи очевидното, цяла Европа е наясно със ситуацията на Витоша , а ние си бездействаме