Катерачът на Черни връх е бил пред смърт от измръзване

  07 Януари 2019, 15:09     9123     2   
     


Продължават словесните престрелки между главните участници в похода към Черни връх в нощта на Нова година. Един от приятелите на екстремния бегач Кирил Радев, публикува своята версия във Фейсбук. Владимир Донков разказва, че всъщност Кирил е бил с признаци на тежка, живото застрашаваща хипотермия. Той треперел неудържимо и дори не можел да държи дадената му чаша чай с ръцете си. Тази версия рязко се различава от думите на самият Кирил Радев, че бил в добра форма и имал само силно  треперене поради "афтърдроп”, състояние след като човек влезе от много студено в по-топло помещение. От думите на Владимир Донков стана ясно, че ако те не са били там за да дадат първа помощ на Кирил той е щял да загине от хипотермия. Тогава, въпреки някои твърдения, хижарите щяха не само да са с прекратен договор, а и обвиняеми за смърт по непредпазливост.

Ето и целия разказ на Владо Донков:

"Кириле, мислех заради самия теб да не се обаждам, ама прекаляваш. Казах ти го и лично, но така като те чета се питам, ние на едни и същи 4 квадратни метра ли бяхме в онова предверие...?

От неразбиране сме се уплашили и сме викнали ПСС? Пич, за момент не съм се плашил, просто знаех какво става и какво нося в раницата си за такива случаи. Работя в Арктика от 10 години, водя групи на студени експедиции - нали не мислиш, че го правя без 5-6 курса по първа помощ в студено време? Ако не беше така, запитай се защо е рамките на 6-8 минути беше свършено следното:

- да имаш два чифта топли чорапи, пухените ми ръкавици и пухенката, шапка и да си завит с фолио

- не можеше да държиш чаша с две ръце, затова получи чайове от ръцете ни, както и сладко

- беше извикана помощ, след оценка на ситуация и блъскането ми по вратата на заслона

Честно ли мислиш, че не мога да направя разликата между човек изпаднал в тежка хипотермия след няма 15 минути и човек с леко треперене от малко студуване? И че ще рискувам за няма нищо в 23:45 на Нова Година да разкарвам ПСС, особено като знам колко е голям шансът да дойдат мои приятели на наряд от Алеко? Дали бих си го позволил?

Аз човек с по-тежки симптоми не съм виждал досега, а не е като да не съм ги виждал и изпитвал и на себе си. И до това състояние беше стигнал след десетина минути статичен. А ако никой не беше дошъл да помогне толкова скоро?

Навън времето се влоши и като се прибирахме си падна до към -20 като вземем фактора на вятъра. Мислиш ли, че можеше в това състояние да се стоплиш и с „екипировката” си в да слезеш сам поне до Алеко? Питам, понеже аз не тренирам с Вим Хоф, та затова бях с пухени ръкавици надолу... но по мои спомени като те взехме от спасителите на Алеко (където беше чувствително по-топло) за тези 200 метра до колата, с два чифта чорапи назаем и всичките си дрехи, след като беше изкарал два часа на топло, пак бързаше да влезем по-бързо и да пуснем парното?

И, не, никой не ти е гарантирал, че ще празнуваме в столовата - знаехме, че и двата шанса ги има и останалите бяхме подготвени просто да си честитим и да обърнем надолу към Алеко.

Не ме скандализира толкова какво си направил, а как реагираш впоследствие - въпросът е да не убеждаваш и други хора как този подход е адекватен, за да няма следващи такива случаи."


     

Калина08.01.2019 г., 19:46 ч.

Владо, като си такъв спец, проверявай ги тия твоите другарчета как са облечени, обути, адекватни ли са. Ако не са читави, просто не тръгвай с тях по планините. Води ги само до кварталната кръчма.

Планинар07.01.2019 г., 18:14 ч.

Това вече е истината.Този човек си е надценил възможностите и приятелите му и ПСС са го спасили от сигурно измръзване а може би и от смърт.По добре да благодари на всички ,които са му помогнали а не да се репчи по телевизиите ,колко е бил подготвен и как можел и сам да се прибере.