Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

  29 Април 2024, 10:21     7022     0   
     


През 2022г. тогавашният министър председател Кирил Петков и бившият министър на екологията, Борислав Саднов, принуждават Регионалната инспекция по околна среда и водите Бургас да обяви плажа Корал и морето пред него за защитена територия.

Каква е историята?

През 2022г. тогавашният премиер Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатът от ПП Мирослава Петрова уреждат Министерство на екологията да обяви морето пред плаж Корал за защитена територия.

Всички те са членове на "Кръга Корал", който е поискал това от МОСВ. Основната дейност на коралците е да осигури дивото и безплатно къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и "граждански активисти". От две десетилетия тези хора са окупирали плажа близо до Лозенец, който е публична държавна собственост. Там са си определили собствени правила и шумно се противопоставят на всяка институция, която иска да вкара ред в това самоуправство.

На Корал външни лица не се допускат, само членове и симпатизанти на неформалното сдружение "Да запазим Корал", които са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт училища.

Най-активни са семейство Петкови, баща и син. Още докато беше министър на икономиката Кирил Петков искаше да прокара процедура, чрез която морето пред плажа Корал да бъде обявено от Министерство на околната среда и водите за защитена територия.

Съгласно Закона за защитените територии това са земи, гори и водни площи, в които има особено ценни растителни и животински видове. И които се нуждаят от опазване, защото са природна ценност. След обявяване на тази защитена водна площ, там се забранява риболовът, преминаването на рибарски лодки, моторни корабчета за разходки и други човешки дейности.

С какво морето пред плаж Корал е по-особено от това пред Алепу, Селистар или Харманите в Созопол. И какви специални видове ще се опазват там?

В предложението, което от "Да запазим Корал" правят до Министерство на екологията тогава е описано, че ще опазват делфини, карагьоз, есетрови и други риби. Все морски обитатели, които ги има от Дуранкулак до Резово, пред всеки плаж. Тоест няма никакви достоверни научни данни, че тези видове трябва за се опазват точно в акваторията на плаж Корал.

Истината е друга.

На Корал летуват експремиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и техните приятели карат сърф и кайт. По тази причина не искат рибари и туристи да се мотаят в тяхното море. Затова тогавашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов разпорежда на РИОСВ Бургас веднага да обявят морето пред плажа Корал за защитена територия.

В изпълнение на заповедта на вицепремиера по климата Сандов, директорътът на РИОСВ Бургас свиква на 15 юни 2022г. комисия, която да приеме предложението за обявяване на морската територия пред плажа Корал за защитена.

Проблемът е, че тези действия на министър Борислав Сандов са грубо нарушение на чл. 37 от  Закон за защитените територии, където много ясно е оказана процедурата, по която трябва да стане това. Задължително е първо да се проведат публични обществени обсъждания. В тях да участват местните власти, обществени и екологични организации, областни управители, министерства и ведомства. Мнение трябва да дадат и представители на научната и академична общност, биолози и експерти.

Друг проблем, който се заобикаля от Министерство на екологията е, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография, плаж с наименованието Корал не съществува. Има местност  "Лозенец-Кумкашла“. За да се впише  Корал, трябва промяна, тоест нови карти и скици. Нищо от това не е направено. Бърза се, за да се изпълни висшестоящо разпореждане, без да са спазени законовите изисквания.

С днешната дата решението е обжалвано от местни организации и се чака втора инстанция на Върховния административен съд да се произнесе. 

 


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0