Китай разработва лекарство, което може да сложи край на пандемията без ваксина

  20 Май 2020, 13:54     5514     0   
     


Снимка: Суни Кси е световноизвестен биохимик, работещ в Унивеститета Харвард и Пекинския Унивеститет, който е смятан за бащата на едномолекулната биофизична химия и едномолекулната ензимология.

Китайска лаборатория разработва лекарство, което смятат, че може да прекрати пандемията от COVID-19 преди изработването на ваксина, съобщава „Асошиейтед прес“.

Според екипа на Пекинския Университет, разработваният медикамент може не само да намали драстично периода на оздравяване при заразени, но също така да създаде краткотраен имунитет.

Лекарството действа на основата на неутрализиращи антитела, които се произвеждат от човешката имунна система. Те са изолирани от 60 пациенти, които вече са преборили коронавируса.

Според ръководителя на екипа, Суни Кси, който е директор на университетската програма по иновации в геномиката, медикаментът вече е преминал успешни тестове върху животни.

„След като инжектирахме неутрализиращите антитела на заразени мишки, нивото на вируса се е понижило с коефициент 2,500. Това означава, че потенциалното лекарство има терапевтични свойства“ коментира Кси пред „Асошиейтед прес“.

Екипът разработващ медикамента смята, че лекарството може да е готово след няколко месеца, точно навреме за потенциалната втора вълна на вируса през зимата.

„В момента планираме да започнем клинични опити. Надяваме се, че изолираните антитела ще се превърнат в лекарство, което ще пребори пандемията“ добави Суни Кси.  

Изследването на китайските учени бе публикувано в медицинския журнал „Cell”.


     

 


Последни