Има ли достатъчно къмпинги в България?

  04 Юли 2019, 17:03     3641     0   
     


Снимка: Къмпинг Арапя

По повод разногласията в българското общество породени от новия Закон за устройство на българското крайбрежие, решихме да направим справка колко къмпинга има в България:

На територията на страната има 47 къмпинга (един от тях не работи официално, но може да се ползва за палатка). Най-голям от тях е къмпинг Градина. Той разполага с 300 места за палатки и приблизително 250 места за каравани.

Двадесет и пет от къмпингите в България се намират по брега на черно море, а другите 22 са във вътрешността на страната.

18 от тях са в южната част на Черноморието. Това са: Градина, Смокиня, Арапя, Къмпинг Юг, Корал, Златната Рибка, Делфин, Нестинарка, Оазис, Луна, Каваци, Китен, Силистар, Лозана, Зора, Якото място, Иракли и Алтиман.

По северната част на крайбрежието съществуват осем къмпинга. Те са: Космос, Добруджа, Карвуна, Свети Георги, Лагуна, Нептун, Вилола и Екоклуб Варна.

Останалите 22 се намират из страната, като повечето се намират около Стара Планина.

В централната част на България има 8 къмпинга и те са: Стринава, Чумерна, къмпинг Велико Търново, Крънско ханче, Къпиновски манастир, Бяла река и Кастело фишинг.

Северозападна България разполага само с един къмпинг – Хан Мадона близо до Белоградчишките скали.

В Югоизточна България се намират къмпингите: Батак, Зодиак, Предел, Бор, Иструм парк, Верила и Горски кът.  

Останалите пет са разделени между Североизточна България – Росина, Тангра, Сребърна и Каменово, и Югоизточния регион – Сакар Хилс и Александрово.