Защо най-големите производители на лифтове не могат да подменят Княжевския лифт?

  07 Юли 2020, 19:22     15247     4   
     


Двете най-големи компании за лифтове отказват да подменят Княжевския лифт по старите стъпки, защото не е безопасно.

Витоша отново е бойно поле. Това се казва в новия репортаж на Валя Ахчиева "Ръждясалата планина", който се фокусира около проблемите на лифтовете на Витоша и защо не могат да бъдат подменени.

Съвсем скоро избухнаха позатихналите скандали около подмяната на Княжевския лифт, след като Върховният административен съд отмени заповедта на Столична община, с която възлага на „Витоша ски“ да ремонтира долната станция на лифта.

Посланията на кмета на София Йорданка Фандъкова бяха гръмки -  че общината е готова за нова съдебна битка срещу “Витоша ски” за Княжевския лифт. Тя обвини собствениците, че нямали истински намерения да подменят лифта.

Дали това е така обаче?

На фона на думите на Фандъкова, двете най-големи компании, които строят въжени линии, австрийските “Допелмайер“ и  „Лайтнер“, заявиха, че подмяната на лифта, както Столична община го желае, при спазване на старите фундаменти на стълбовете и трасе, е абсолютно невъзможно от съображения за сигурност.

В началото на годината новият собственик на „Витоша ски“ Ерик Гумерер, управляващ съдружник в най-голямата компания в Европа за изкуствен сняг – “Техноалпин”, възлага на двете компании да изготвят технологичен проект за Княжевския лифт.

Проектите са направени, а през февруари 2020г. „Въжени линии“, която е собственост на „Витоша ски“, внася предложение за специализиран ПУП в Столична община. Чуждестранните специалисти начертали въжената линия за кабинките със стълбовете върху сега съществуващото трасе, но с три допълнителни стълба.

Тези три стълба са ябълката на раздора.

Общината казва, че не може да се строят нови стълбове, а двете най-големи компании в света отказват да изготвят проект без тях, тъй като той няма да гарантира сигурността на пътуващите.

“Да се строи на старите основи ли? Ние няма да направим това! Разбира се, че съм шокиран от тази идея, да се изгради нова въжена линия върху 50-годишни основи!” коментира Гернот Фишер – мениджър в “Допелмайер въжени лифтове”, участвал в изготвянето на проект за Княжевския лифт.

Без няколко нови стъпки проектът няма да отговаря на европейските изисквания. Освен това ще доведе до много голяма височина на стълбовете и постоянно неработещ лифт заради ветровете на Витоша.  

“Ако искате да построим ново съоръжение на старите основи, това е невъзможно. Старите основи са неподходящо оразмерени. Невъзможно е да се строи на стари основи по нова технология, съгласно настоящите изисквания за безопасност. Това е невъзможно! При всички случаи, дори и ако използвате старите места на основите, вие трябва първо да премахнете старите основи и да изградите нови, съгласно новите разпоредби, подходящи за новата въжена линия. И ако строите съоръжението на стари основи, разбира се, това със сигурност носи риск за хората, що се отнася до вятъра” добави Фишер.

Позицията на „Лайтнер“ е също толкова категорична.

Тогава какво всъщност пречи лифтовете на Витоша да бъдат подменени с модерни съоръжения?

За да отговорим на този въпрос, трябва да погледнем към „Плана за управление на природен парк Витоша“ и Закона за горите.

Според действащия План за управление на парк Витоша, подмяна на лифтове е възможна, единствено ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Това означава, че станциите и стълбовете трябва да имат същите размери и да са на точно същите места, като тези, монтирани през 50те, 60те и 70те години. Днес станциите на лифтовете са значително по-големи от тези от средата на миналия век. Същото важи и за стълбовете. Няма как да бъде монтиран нов, модерен лифт, който да спазва абсолютно точно трасето на стария, стълб по стълб. Лифтовете са сложни инженерни съоръжения, които превозват хора и отговарят на стриктни европейски стандарти, поради тази причина не може да се поставят своеволно стълбове.

Друга причина е парадоксалната ситуация, че Закона за горите изисква стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият План за управление на парк Витоша го забранява. „Витоша ски“ не са единствените потърпевши от несъответствието между Закона и Плана за управление. Влекът „Заека“ е собственост на Министерството на спорта. Той е разрушен от силните ветрове, а министерството също не може да го подмени, поради забраните в Плана за управление.

Въпреки гръмките закани на Фандъкова и заплахите, че общината ще си върне лифтовете или ще задължи собственика да ги замени насила, се оказва, че Столична община и няколко рестриктивни и неясни текста в Закона за горите, са най-голямата пречка съоръженията да бъдат модернизирани.

На това мнение е и собственикът на „Витоша ски“ Ерик Гумерер, чиято фирма „Техноалпин“ предоставя техника за производство на изкуствен сняг на повече от 50 държави.

„Не вярвам, че възстановяването на лифтове е нещо, което е много важно за кмета Фандъкова. Защото, в противен случай, тя би направила всичко възможно, за да ни помогне да направим преустройството на лифта възможно най-скоро. Това би имало огромно въздействие за целия град при всички случаи. Това е място, което е близо до града. Хората могат да се качват в планината. Това е уникално място! И обикновено всеки кмет трябва да създава много работни места. Затова не й вярвам. Тя трябва да направи повече!” коментира Гумерер.

Според него кметът на София отказва да разбере, че подмяната върху абсолютно същите стъпки е технически невъзможна.

“Нашето дружество е водещо в света за системи за сняг и ние обслужваме около 2400 ски фирми в 52 държави. Ние сме запознати как функционират ски курортите и как се управляват. Ето защо инвестирахме в проекта “Витоша”. За нас това е огромна възможност, защото мястото е най-доброто – място до голям град, и е уникална възможност за града. Както можете да си представите, там, където се намират старите съоръжения по целия свят – това са най-добрите места! Не новите, а старите места са винаги най-добрите.

Отправихме няколко пъти запитвания до кмета – защо строителството е невъзможно? Тя ни каза, че ние можем да строим, но тя не може да разбере, че е невъзможно да се строи нов лифт, като се ползват старите стълбове, които са построени преди 40 или 50 години! Това е просто невъзможно! Ние се обърнахме към най-добрите фирми в света – “Допелмайер” и “Лайтнер”, да изготвят най-добър проект, като ползват същата долна и горна станция. Но не можем да направим нищо, ако не променим стълбовете. Съвременните лифтове са различни.

И не е възможно да ни принудят да възстановим лифта, защото ние правим всичко съобразно закона! Това е много важен проект. Не можем да си позволим да не спазваме закона. Лифтът превозва хора и правилата трябва да се спазват. Човек не може да бъде принуден да прави нещо, което е в нарушение на закона.“ добави Ерик Гумерер.

Докато не бъдат уредени проблемите в „Плана за управление на природен парк Витоша“ и Закона за горите, Витоша ще продължава да е ръждясала.

Вместо София да се превърне в уникална в света столица, в която да се стига от центъра до планината само за минути с метро и лифт, и да привлича стотици хиляди туристи, които да харчат парите си в България, планината тъне и ще продължава да тъне в разруха.

Долу може да видите цялото разследване на Валя Ахчиева:

 

 

 

 


     

Димо 10.07.2020 г., 12:31 ч.

Статията много добре и подробно описва проблема ,защо на Витоша не може да се строят нови лифтове.Основната причина е ,че Фандъкова и Тома Белев искат стълбовете на новата 8 или 10 месна кабина да са на същият фундамент ,който е бил пилона на 4 местната кабинка от 1963 година.Фирмите казват ,че това няма как да стане.И е точно така.

Ивайло Тошев09.07.2020 г., 18:40 ч.

Никъде по света няма фирма за въжени "линий" (каквото и да значи това). Много неграмотно написан коментар. А иначе има италианска фирма Leitner Ropeways, която се занимава с въжени линии.

Продажници09.07.2020 г., 10:38 ч.

Питам се защо Витоша ски е продадена на чужденец, много ясно, че не юу изнася да строи не е там да ви прави угода ,а да си пълни джоба.

Алекс08.07.2020 г., 12:05 ч.

Само заради Витоша Фандъкова трябва да я замерят с камъни.

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   112    0