Кучешки грип – опасен ли е за хората?

  11 Юни 2018, 13:18     10627     1   
     


В последните няколко дни в световните медии излезе информация, че кучетата може да са новият носител на опасен за човека грип. Причината за това е, че миналата седмица, учени от Института по световно здраве и изследване на нови патогени в Ню Йорк, са открили нов вид кучешки грип в Китай.

Грипът е класифициран като Н1N1 грип, какъвто е и свинският грип. Учените смятат, че грипът е предаден от прасета на кучета. Това поражда притеснения да не се повтори епидемията на свински грип от 2009г.

Въпреки, че няма нито един случай на човек, разболял се от кучешки грип, учените алармират, че в днешно време гриповете мутират с много бързи темпове и това не е изключено.

„Кучешкият грип съществува от по-малко от 20 години. До преди година мислехме, че има само 5 вида кучешки грип, а в последното изследване открихме 16 вида. Гриповете при кучетата мутират бързо и не се знае дали комбинацията от два няма да доведе до появата на грип, с който човек да може да се зарази. Случаят може да е същият като с епидемията на свинския грип през 2009г.“

Това каза в съобщение директорът на Института по световно здраве и изследване на нови патогени в Ню Йорк – Адолфо Гарсия-Састре.

Кучетата, заразени с новия N1H1 грип, са открити в китайския град Гуанси. Те са били бебета и са имали тежки дихателни проблеми.

Преди този случай, видовете кучешките вируси са се разделяли на две основни групи:

H3N8 грипове, които са предадени от коне на кучета. През 2004г. в Америка е регистрирано първото куче с такъв грип.

H2N3 е другата група грипове, които са предадени от птиците на кучетата. Грипът е открит в Азия през 2007г.

Учените поясняват, че новооткритият H1N1 кучешки грип не е опасен за хора, защото той взаимодейства специфично с кучешката клетка. Притесненията им са, че ако куче заразено с този грип, се зарази и с друг вид, това може да доведе до мутации на грипа, които да го превърнат в опасен за човека.

 

 


     

Коко22.11.2019 г., 09:39 ч.

Добре че няма грип и по мишките и хлебарките