Лъвът в зоопарка в Разград е ранен, няма кой да го излекува(Видео)

  07 Октомври 2019, 16:59     4188     0   
     


Лъвът Любо в зоопарка в Разград е ранен и няма кой да се погрижи за него, алармират от организацията за защита на животните Четири Лапи.

Любо има дълбока рана на предната дясна лапа и от две седмици куца. Според очевидци раната на животното изобщо не е третирана. Най-вероятно причината за това е, че  в зоопарка няма ветеринар, а договорът им с местната клиника е изтекъл. Заради раната Любо е преместен в самостоятелна клетка.

От зоопарка съобщиха, че лъвът си е претъркал лапата на цимента и така се е наранил. Те твърдят, че раната вече е третирана. 

Според друга версия обаче, кастрираният лъв Любо е пострадал след спречкване с лъвицата Ева.

Кадрите на куцащия лъв предизвикаха много коментари из социалните мрежи. Повечето хора са възмутени, че лъв може да се отглежда в толкова лоши условия и да куца вече две седмици. Състоянието на животното отново разпали и дискусията за липсата на адекватни условия за отглеждане на диви животни в общинските зоопаркове в страната.

Преди две години от зоологическата градина в Разград бяха изведени двете лъвчета Терез и Масут, които бяха стъпкани от майката при раждането си. Те, заедно с лъва Асен, бяха изпратени в спасителен център в Холандия, където живеят и днес.

Долу може да прочетете какво споделиха във Фейсбук от организацията за защита на животните Четири Лапи:

„Преди две години спасихме пет лъва от незаконния зоокът в Разград. Оттогава използваме всички предвидени от закона средства да затворим този концлагер за животни. За съжаление, на сигналите ни до Министерски съвет на Република България и Министерство на околната среда и водите не беше обърнато внимание. И ето, че вчера получихме видео на мъжкия лъв в Разград - Любо. Лъвът има дълбока рана на предната дясна лапа, за която няма кой да се погрижи, тъй като в зоопарка няма ветеринарен лекар, а договорът им с местна клиника отдавна е изтекъл и не е подновяван. Ако спешно не започне лечение, има опасност раната да се инфектира и животното да загуби лапата си!

Ние сме готови да окажем помощ за Любо и да търсим варианти за настаняването на двата лъва от този незаконен зоопарк в спасителен център, така, както направихме с Терез, Масуд и Асен. Но ще имаме нужда от помощта ви, приятели. Хората, от които зависи затварянето на зоопарка в Разград, са Министър-председателят Boyko Borissov и Министъра на околната среда и водите Neno Dimov. Молим ви, споделете видеото на стената си и ги тагнете, за да видят, че трябва да предприемат нещо. Благодарим ви от името на Любо и лъвицата Ева.“