Лавина падна на Банско, има двама загинали

  11 Януари 2019, 13:09     4198     0   
     


Четирима сноубордисти са попаднали в лавина извън пистите между връх Тодорка и хижа Бъндерица на Банско.

Според източници на Еко Новини и четиримата са намерени, двама от тях са загинали, а другите двама са се спасили сами и са подали сигнала.

Групата са навлезли в лавиноопасния улей под връх Тодорка и са предизвикали лавината, въпреки всичките предупреждения от последните дни за високата опасност.

В последните няколко дни от Планинската спасителна служба и ски център Банско алармират за високата опасност от лавини и предупреждават скиори и сноубордисти да не излизат извън пистите.

"Много опасни са стръмните участъци над гористия пояс със източно и североизточно изложение. Там могат да бъдат предизвикани лавини дори при малко допълнително натоварване ( от един скиор )." ​предупреждават за Пирин на сайта на Планинската спасителна служба.

„Значителна степен на лавинна опасност в планината! Карането извън пистите не се препоръчва и е на собствена отговорност!“ публикуваха вчера на Фейсбук страницата на Банско.

Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски сводобен и екстремен стил, коментира пред БНР, че този пореден инцидент е поради несъобразяване с предупрежденията и неблагоприятните условия в планината.

Улеят под връх Тодорка, в който са навлезли сноубордистите е опасен и в него често стават инциденти, въпреки множеството предупредителни табели и предпазни мрежи, които забраняват спускането по него.

Самоличността на четиримата все още не е ясна.