Лифтовете по планините вече могат да работят

  14 Май 2020, 17:27     3346     1   
     


Снимка: Над 100 000 туристи използват лифта до Седемте рилски езера.

Със заповедта си от вчера за налагане на нови противоепидемични мерки, здравният министър  освен, че продължава действието на повечето мерки, той отменя и редица ограничения. Едно от тях е забраната да работят лифтовете в планините. В новата заповед подобен текст липсва.

Това означава, че от 15 май всички лифтове и съоръжения могат да бъдат отворени за туристи. Отпадането на тази забрана е много важно за посетителите на Седемте рилски езера, Банско, Боровец и Пампорово.

Също така и за достъпа до Витоша. Парка доскоро беше затворен и в почивните дни хиляди се разхождат в планината.

Днес с решение на Столичният общински съвет, поради възможни струпвания на хора, бе ограничен достъпът с градски автобуси до природният парк. Единствената възможност за придвижване към горните части на планината е пеша или през делничните дни с кола.

Ежегодно лятното работно време на лифтовете на Витоша започва от 24 май. Очаква се и тази година да е така. За достъпа до планината ще работи единствено Симеоновският лифт, а в горните части Лалето. Княжевският лифт не функционира от 1994 година, а Драгалевският, който е най-старото съоръжение на планината, открито през 1956 година, е затворен поради поддали и опасни стълбове от миналата година.


     

Алекс15.05.2020 г., 10:54 ч.

Най-после едно адекватно решение! Лифтовете са най-чистия вид транспорт и не трябваше да бъдат оставени да не работят! Хубаво е да се помисли и за тяхната подмяна с нови, по-сигурни лифтове!