Лодките за разходки на река Ропотамо работят абсолютно незаконно

  21 Юни 2023, 19:00     6053     0   
     


Оказва се, че след като миналата година бившият заместник министър на околната среда и водите Тома Белев не позволи на българските национали по гребане да тренират на река Ропотамо, лодките за разходка по реката работят незаконно и абсолютно необезпокоявано.

 

Фирмата, която извършва туристически превози с лодки по река Ропотамо, работи напълно незаконно. Тя работи без да е сключила договор с Държавно ловно стопанство „Ропотамо“ за ползване на инфраструктурата(дървения кей), няма преминал задължителен преглед и сертификат за превоз на пътници, а капитаните нямат сключени договори за работа. Няма и разрешително за извършване на дейността, пише „Днес България“.

На първо място това е опасно за туристите, които плащат по 25 лева за възрастен и 15 лева за дете, за да се возят на лодките по река Ропотамо. При един инцидент или авария не е ясно кой носи отговорност за тези лодки, след като фирмата няма сключени договори.

Държавно ловно стопанство е част от Югоизточно държавно предприятие, което е със седалище град Сливен и носи пряка отговорност за туристическите разходки по реката.

Интересно е обаче, че докато лодките работят незаконно, забраната за тренировки на националите ни по гребане все още важи. Припомняме, че миналата година бившият заместник министър на околната среда и водите Тома Белев не позволи на гребците ни, които повече от половин век ползваха реката за подготовка, да тренират.

„В заповедта на резервата се казва, че се забранява всякаква човешка дейност, с изключение на организирани туристически пътувания с лодки. Това, че в предишни години им е било разрешавано да нарушават закона, не е основание да го нарушават и в момента. Предишните години са ходили в Турция, а сега не могат по някаква причина“ коментира тогава Белев.

Въпреки надеждите на олимпийската шампионка Румяна Нейкова, че с изключение от Народното събрание, тренировъчната дейност на територията на резервата ще бъде позволена, това не се случи, по наша информация именно под натиска на зелените и Тома Белев.