Мечка нападна мъж в Стара Планина

  14 Ноември 2019, 15:22     5391     1   
     


Експертите алармират, че има свръхпопулация на мечки в България

47-годишен мъж е бил нападнал от кафява мечка по време на лов в Стара Планина. Действието се е развило в близост до село Търничене.

Мъжът е участвал в организиран лов на глигани с местната дружина. Животното се появило от изневиделица в мъглата и нахапало ловеца по краката, ръцете и слабините. По чудо животното оставило мъжа жив и си тръгнало.

С помощта на свой колега пострадалият мъж е успял да стигне до автомобила си и да се придвижи до лечебно заведение. Към този момент той е без опасност за живота, но с много тежки наранявания.

В последните месеци инцидентите с мечки в България зачестяват, а експертите смятат, че това се дължи на свръхпопулация на кафявата мечка.

„На територията на държавно ловно стопанство Мазалат са преброени през пролетта 59 мечки, като 11 са в предоставения ловен-стопански район на ловните дружинки, а другите са в държавния ловен стопански район. Съответно в момента популацията е доста голяма, заради това, че не дават да се регулира кафявата мечка, защото е защитен вид. В България са около 1200 мечки преброени през пролетта и съответно тази популация е доста голяма. В района, в момента всички мечки слизат долу в населените места, където има хранителна база. Горе в Централен Балкан няма какво да се яде“ коментира пред „Здравей, България“ главният ловен инспектор на Държавно ловно стопанство Мазалат.

Преди седмица своите притеснения изрази и Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство Карлово. Той коментира ситуацията около мечето, слязло да се изкъпе в хотелски басейн в Сопот:

„Популацията е, според мен, свръхпопулация вече на мечка, а проблема на хората е, че те повече им се радват, което не трябва да е така. Значи трябва да имаме дистанция хищник-човек. Това е за добро и на двете страни“ сподели Кличев.

В Смолянско само от началото на месец ноември са подадени седем сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество. За миналият месец те са 16 на брой. При едно от тях са били убити две крави и една кобила. В региона десетки пчелни кошери са били унищожени след нападение на мечки.

Във великотърновското село Пушево пък от няколко месеца мечка почти ежедневно посещава населеното място и нанася имуществени щети и плаши жителите.

Проблемът с мечките в момента е наистина голям в цялата страна, защото те трябва да натрупат мазнина и да се приберат да спят, обаче времето е много топло и те все още не са подготвени. Затова те слизат в населените места в търсене на храна, коментират експертите.