Мечка от столичния зоопарк прекара три седмици в болница заради подхвърлена храна

  19 Август 2020, 18:14     8980     0   
     


Снимка: Лиам е от същия вид мечка като известния Балу от „Книга за джунглата“.

Бърнестата мечка Лиам от софийския зоопарк е прекарал три седмици в болница заради подхвърлена храна.

Мечокът, който е един от само десет в европейски зоопаркове, е бил в критично състояние, но вече е добре, благодарение на грижите на гледачите и ветеринарите.

Мечката, която е от същия вид като Балу от световноизвестна „Книга за джунглата“, най-вероятно е получила проблемите, след като е яла солети и бисквити, подхвърлени от посетители.

От зоопарка обясниха, че бърнестите мечки, които живеят в Индия, имат специфична диета, която включва основно насекоми. Храните с висока концентрация на въглехидрати, каквито са солетите и бисквитите, пък могат да предизвикат сериозни стомашни проблеми.

Заради болничния престой на Лиам, в неговото ограждение са поставени специални мрежи, за да не могат посетителите да го хранят.

От зоопарка апелират хората да не дават храна на животните, защото това променя поведението им. Някои от тях започват да се стресират, защото не знаят, кога ще получат храна, други развиват просешко поведение, а пък трети, като маймуните, страдат от затлъстяване.

Те припомнят, че метаболизмите на животните са различни от тези на хората, и това, че дадена храна е годна за човек, не значи, че е безопасна за животните.