Моят край - Аладжа манастир

  26 Септември 2021, 16:53     8340     0   
     


На 14 км. източно от Варна се намира  скалния  манастир "Св. Троица", известен като  "Аладжа" манастир, което на турски означава "пъстър",заради стенописите в скалните пещери.

Основан е през XI-XII-ти век от монаси-отшелници. В 25-метровата отвесна карстовата скала  са били изкопани пещери, където са се намирали монашеските килии и малка църква.

Комплексът включва още и две малки катакомби.Скалната обител  се състои от две равнища, като на първо са манастирска църква, верига от монашески килии, църква за заупокойни молитви, кухня с трапезария и крипта. На второто ниво се намира естествена голяма скална ниша, в края на която е разположен малък параклис, до който се стигал чрез дървена стълба от долния етаж където се намирала църквата за заупокойни молитви. В момента манастирът е нефункциониращ,без монаси и е превърнат в паметник на културата и музей.

На около 400-500 метра западно от основната част на  манастира, в основата на по-нисък скален бряг, се намира още една група помещения, наречени "Катакомбите". Те са разположени на две нива, долното от които е било жилищно, а горното е представлявало костница с изсечени в пода и пет гробници. Откритите там фрагменти от керамика, монети на император Юстиниан I  и частите на една металическа кадилница  дават основание да се предположи, че "Катакомбите" са били обитавани още през 4 век.

Деян