Моят край - Алекови водопади

  08 Август 2019, 14:25     10976     0   
     


Намират се между Симеоново и Драгалевци на р. Скакавица. Представляват каскада от няколко прага с обща височина 20 м. Пътеката от Симеоновските езера към Драгалевският манастир минава точно под тях.

Началото си р. Скакавица води от Алековата чешма, от там се спуска през Железни врата и покрай Вълчата скала, като пътем приема два малки притока. Водопадите са особено красиви зимно време, когато са обледенени, с изящни ледени образувания.

Пролетно време при топенето на снеговете са буйни, пенливи и се образуват и странични малки водопадчета. Може да се каже, че водопадите са два, кат долния се вижда по-добре, незакриван от дървета и храсти. Той е и по-високи. Те са били любимо място на Алеко Константинов и затова са наречени на негово име. Обявени са за природна забележителност в природен парк „Витоша“.

Инж. Мария Златкова

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak