Моят край - Бургаски минерални бани

  02 Октомври 2021, 13:53     11984     0   
     


Бургаски минерални бани е целогодишен балнеологичен курорт на територията на гр. Бургас, намиращ се сред голям парк.Там се намира Акве Калиде - историческо селище, в землищата на кварталите Ветрен и Банево.

Най-ранните сведения за днешните Бургаски минерални бани са от IV век. пр. Хр., когато Филип Втори  Македонски се е лекувал там.

Легендата разказва, че три Нимфи били пазителки на целебните минерални извори край древния град Акве Калиде, но те били съгрешили, като не опазили чистотата си и били вкаменени от разгневените богове. Траките превърнали извора в средата на I хил. пр. Хр. в най-почитаното „светилище на Трите нимфи“, по времето на император Траян. По същото времето бил изграден и важния римски път Виа Понтика.

Акве Калиде пострадал тежко от нападенията на готите, но сградите на баните са пощадени  и разширени в края на IV-V век.

През Ранното средновековие градът става известен като Терма или Термопол. Минералните бани продължили да функционират, а града около тях се разраснал през следващите векове.

През 1206г. Анри Фландърски завзема Термопол .След тридневният си  престой, той заповядал града да бъде изгорен. След този пожар Термопол не е могъл да се възстанови повече. В следващите години само  баните били възстановени.

Около 350 години след пожара на латинците, османският султан Сюлейман Първи  Великолепни  е  лекувал  подагра там  и заповядал изграждането на нова баня.. Селището, което се е запазило до баните, било преименувано на Лъджа. През 1934 г.  приема името Баня, а през 1950 г. Банево.

Минералната вода е с температура 41 градуса и има отлични питейни качества. Тя е подходяща е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, гинекологични заболявания, състояния след фрактура на костите, остатъчни явления след травми и др. Има балнео-лечебница, курортна поликлиника, санаториуми и почивни домове.

Местността очарова с красивата си и чиста природа, тишина и спокойствие. Можете да си направите пикник, да прекарате приятен уикенд и пълноценна почивка.

Дамян Петров