Моят край - Хасково

  25 Септември 2021, 16:24     9237     0   
     


Дойде момента, в който реших и аз да напиша няколко реда за моят любим и незаменим роден край, а именно за гр. Хасково.

"Градът на Богородица"- така наричат моя роден град- Хасково. Град с повече от хиляда годишна история. Център с богато наследство, според археолозите първото поколение на територията на днешния град е възникнало още в средата на новокаменната епоха около 5000 години пр. н.е.

Основан от тракийското племе "Асти", от където идва и наименованието на известната бира Астика. След превземането на земите, турците назовават селцето Хаскьой. Освен загуби моят роден край е имал и победи. Всеки знае за славната битка в с. Клокотница, където войските на Цар Иван- Асен побеждават византийците начело с Теодор Комнин. Моят роден край има дълга история, времена на разцвет и подем, но и на тегло и погром.

Днес Хасково е един модерен, съвременен град, с развита инфраструктура и промишленост. Познат още на хората като "Градът на тополите". Мнозина от вас знаят известната песен на Щурците -"Среща"....Край реката редят се, редят се тополите... Всеки посетил Хасково може да види тополите- строени като кордон войници от двете страни на криволичещата река. Може да се наслади още на красивите паркове, зелени алеи, цветни градинки и да разгледа още много забележителни монументи, възрожденски паметници и съвременни архитектури. Част от тях е най- високата статуя в света на Пресвета Дева Мария с Младенеца. Със своите32.8 метра височина тя е включена в Книгата с рекордите на Гинес. В основата и е изграден малък параклис. Издигната е през 2003г. и вече повече от десетилетие е част от маршрутите на поклонници от цял свят. От 2009г. е и в листата на Стоте национални туристически обекти на България. На метри от Монумента на Богородица се извисява една от най- високите камбанарии в страната. Висока цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачие до върха, точно под осемте и камбани и да се полюбувате на неповторимата панорама към Хасково. Славата на Хасково се носи из целият свят, защото тук е родното място на тенисиста Григор Димитров- голямата гордост на нашият край.

Дано да продължава да се развива все така успешно. Какво по- хубаво от това да си на родна земя! И на последно място ще завърша с химна на Хасково:

" С достойнство и вяра живеем във Хасково- горди чеда на свещени земи. И знаем очаква ни бъдеще бляскаво над нас, над нас Богородица бди.“

Диди Митева