Моят Край: Искър-Панега

  11 Април 2021, 20:33     3142     0   
     


Еко пътека Искър-Панега е едно от любимите ми места в България, съвсем близо до родния ми град Плевен.

Пътеката започва малко преди входа на град Луковит. Там има изграден голям паркинг с ресторант, магазинчета и тоалетна.

Първите метри започват доста екстремно – стръмно спускане по дървени стълби. Но това не трябва да ви плаши, маршрута нататък е доста полегат и лесен.

След като преминете стръмните първи метри ще се озовете при голяма беседка, както и водните атракции – водни колелета, канута, както и разходка с лодка по реката.

Пътеката продължава по брега на река Златна Панега и е изключително живописна и красива. Тук започват и спиращите дъха гледки на реката и планината. Пътеката преминава през много красиви мостове, някои от които прекосяват реката напречно, а други са закачени са скалните масиви и преминават над течението на реката.

По цялата пътека човек усеща едно рядко срещано спокойствие – птиците пеят, жабите крякат.

Основната пътека свършва с пещерата Темна дупка, която, ако трябва да бъда честна, не е особено интересна. Тук е мястото, където повечето хора спират и тръгват в обратната посока. Пътеката е изключително лесна и отнема около час в едната посока и то с бавно темпо.

Ако сте ентусиасти обаче, може да продължите и след пещерата, като втората част от пътеката води до пещера Проходна, но имайте предвид, че прехода е над 10 километра.

Ралица от Плевен

Стани автор в рубриката „Моят Край“ и спечели награда от Еко Новини. Виж как.