Моят Край - Мистиката на Каньона на водопадите

  23 Април 2021, 12:08     2846     0   
     


Родопите са  изпълнени с тайнствени места, по които са бродили  чудновати  същества оставайки след себе си, следи доказващи магичното влияние  и мистичност , която ни обладава когато бродим из тях.

За това кътче от родината ни , може да се говори много и да се посетят много места , но аз искам да концентрирам вниманието ви  върху  малко познатия , но така пленяващ "Каньон на водопадите" , край Смолян .

По незнайна за мен причина, екопътеката с невероятни  природни красоти наречена "Каньон на водопадите" не присъства  в  100-те национални туристически обекта на България и е малко позната на хората . За да стигнете до нея  трябва да разпитате местните , които са толкова любезни, че с удоволствие ще ви упътят.  Правилната посока е  към село Мугла , където  при изоставена постройка, трябва да се хване отбивката на дясно ( където ще видите табела за каньона) , докато не стигнете  до полянка където можете да оставите автомобила си. Пътеката е добре обособена  в самия резерват "Сосковчето". А с. Мугла се слави с факта,че там малката ракия е от 100мл., но винаги се пие минимум голяма (от 200мл.) :) Интересен факт, който провокира интересни истории, които никой не помни!

И тук  потапянето в приказната обстановка  на зеленината започва , като изцяло поглъща душата на всеки и изостря сетивата, така че да можеш да се насладиш на заобикалящата  те сюрреалистична обстановка . Началото се поставя от стар римски мост ,който служи като портал към друго измерение . След това виещата се серпентина ти позволява да ходиш ту от едната , ту от другата страна на река Еленска, където хладнината и пронизва дълбоко плътта  на всеки дръзнал да я обезпокой.  Това всичко е възможно благодарение на малки симпатични  дървени мостове или паднали дънери позволяващи преминаването и все едно се въртиш около тялото на красива  дама, танцуваща  валс. 

Дълбоката сянка на смърчовата гора която заобикаля реката ти позволява да се отървеш от топлите  дни и  допуска само най- упоритите лъчи да  си проправят път . Толкова е приятно ,че за да е още по- приветливо , община Смолян се е погрижила , като е направила  места за отдих ,където човек може да  си поеме въздух и да продължи по дългата 10 км  пътека , така  възбуждаща въображението  и на най - некреативното създание , което е решило да прекара деня си по този  удивителен начин .

Магията на пътеката , обаче е в заобикалящите я  десетки водопади , които образуват красиви тераси даващи възможност, да наблюдаваш съвсем отблизо каскадите и дъгите образувани от прокрадващите се слънчеви лъчи. Минавайки през тази неземна красота  и многобройните стъпаловидни каскади , се стига до  Вековния бук  имащ диаметър над 4 метра   и извисяващ се там , като  господар на тази  неземна красота.  

Един от най-внушителните водопади това е Орфей , който пада от повече от 60  метра  и е още по-красив през края на пролетта , началото на лятото , когато реката е пълноводна, а зеленината в изобилие . Това е и най-благоприятния период за разходка по тези места и препоръчан от мен, като изживяване . Има няколко  панорамни точки , които разкриват  невидяни красоти и  изглед,  който се запечатва дълбоко в съзнанието на всеки  и остава  за дълго .

Други водопади които са по-малки, но също толкова впечатляващи  по дългия  ни път, са "Сърцето " и "Камен улей" намиращи се ,като  измежду изкуствено подредените камъни , които река Еленска е наредила за да предизвиква удивление у всеки , който има  шанса да ги зърне.

Имайки предвид изострените сетива, шума от всяка една  клечка или листо  създава усещането за това , че някой те наблюдава, освен козички и сърнички , тук може  да се сблъскаме и с кафява мечка, която да придаде още по-авантюристичен привкус на нашето  приключение . Освен типичната за Родопите фауна , можем да открием и много интересна флора. Тук може да видим  някъде да се спотайва родопски крем , който е застрашен вид .

Най-хубавото на нашето пътуване е , че пътеката заобикаля и се връща в изходна точка и няма нужда  да минаваме  през същия път .  Може да се направят дълга версия и кратка версия на нашето пътуване през красивия каньон  , 6 или 10 км ,като можете да правите почивки и пикник в обособените за това зони .

Това пътуване ще ви позволи да докоснете природата ,както и да минете по стъпките на чудни създания , за които се вярва , че са само мит . Грабвай раницата , че те очаква 5 часово преживяване .

Елица Георгиева

Стани автор в рубриката „Моят Край“ и спечели награда от Еко Новини. Виж как.