Моят Край - Паркът за мечки в Белица

  31 Октомври 2021, 22:56     11885     0   
     


Резерватът е създаден през 2000г. със средства на фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ и Община Белица. В него са настанени известните танцуващи мечки, които в края на миналия век бяха честа гледка в големите градове в България и по курортите. Открит е на 17 ноември 2000г., а първите му обитатели са мечките Марияна, Стефан и Калинка.

Намира в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км от град Белица. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1345 м. 

До него се стига с кола, като последните 2 километра преди парка са черен път, но има и възможност да оставите колата си в началото му и да извървите разстоянието пеша.

На входа на резервата има място за пикник, където има маси и беседки, както и магазин, от който може да закупите напитки, храна, сувенири, сладка, мед и др.

Билетите за парка струват 6 лева за възрастни и 3 лева за деца. Има и възможност да си вземете екскурзовод, но в момента, заради COVID, тази услуга не се предлага.

На влизане ви посреща служител на парка, който ви разказва историята на мястото и обитателите му. След това имате възможност да се разходите по определени пътеки, които минават покрай седемте сектора, където живеят мечките в парка. На няколко места по маршрута стоят гледачи, на които може да задавате въпроси.

Обитателите на парка са изключително спокойни и не се притесняват от посетители. Разхождайки се по пътеката, може да се натъкнете на мечки, които ядат ябълки, моркови или пъпеши, играят си, къпят се или просто си поспиват на сянка между дърветата. Гледката на мечките в естествената им среда може да събуди детски чувства у всеки посетител, независимо от възрастта му.

Обиколката на парка продължава около 30-40 минути, но е важно да знаете, че някои от пътеките са доста стръмни и изискват подходящи обувки.  

Когато приключите разходката си, може да се качите на специална платформа, от която се вижда целият парк, а ако имате късмет, да видите и обитателите му отгоре. От нея се открива и величествена гледка към върховете на Пирин.

Лена Павлова