Моят край - река Ропотамо

  16 Август 2019, 16:06     7303     0   
     


Река Ропотамо се образува от сливането на две реки: Росенска и Церовска в близост до село Веселие. За нейно начало се приема Росенската река, която извира от Странджанския рид Босна. Дължината на Ропотамо е 48,5 км. Двата бряга на реката са покрити с естествени лонгозни гори, които включват полски ясен, полски бряст, черна елша, глог. Те се редуват с пясъчни дюни и интересни скални образувания. Най- известните скални образувания са „Лъвска глава“ и  „Веселата скала“. В реката има над 50 вида риби, а край бреговете й кипи от живот, има много бозайници, влечуги и птици. Ние видяхме сърни, водни костенурки, водни змии и много птици. Богатството на флората и фауната в района е довело до образуването на резерват "Ропотамо".

Реката  е един оазис на красота и спокойствие, а разходката с лодка по нея е едно невероятно преживяване за всеки, който обича природата.

Дамян Стойнов

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak