Над 10 000 фермери излязоха на протест срещу еко ограничения в Холандия(Видео)

  03 Октомври 2019, 14:19     3893     0   
     


Над 10 000 фермери и 2500 трактора излязоха на протест по пътищата на Холандия и в центъра на град Хага. Протестът е предизвикан от предложения на управляващите фермите в страната да бъдат намалени, като мярка за борба с високите нива на азотен оксид.

Преди почти една година Европейския съд реши, че Холандия не прави достатъчно за борбата с изпускане на азотния оксид в атмосферата, а фермерите в страната смятат, че цялата вина се прехвърля върху тях.

„Фермерите и градинарите в Холандия смятат, че политическия дебат за азотните емисии е насочен напълно върху сектора и затова излизат на протест“ съобщиха от LTO Nederland – съюз на фермерите в Холандия.

Представителите на отрасъла смятат, че цялата вина е прехвърлена върху животновъдите и растениевъдите, а други сектори като авиация и мореплаване остават непокътнати.

„Странното е, че всяка година полетите към и от Холандия се увеличават и няма никакви рестрикции. Също Холандските пристанища и колите по улиците, те замърсяват въздуха, но само ние фермерите трябва да приемаме ограничения“ коментира пред DW Елен Хеемскерк, която участва в протеста.

„Холандските фермери сме лидер в света в биоземеделието, ниски емисии при производство, минимално използване на пестициди. Никоя друга държава не се справя по-добре от нас. Проблемът е, че не получаваме уважението на 17 милиона Холандци и правителството. Това е причината да отиваме на протест в Хага“ коментира Тиис Акетерстраат – местен млекопроизводител.

Протестите във вторник сутрин са предизвикали най-големите задръствания в историята на Холандия. Над 1000км от пътищата в страната са били задръстени заради придвижването на над 2500 трактора към град Хага, където се намират холандските институции, съобщиха от автомобилния съюз в Холандия.

Много от пътищата водещи към Хага са били затворени с огради и заграждения, които обаче не са успели да спрат трактористите, които са прегазили загражденията и са влезли в града.

Протестът завърши с демонстрация в центъра на Хага, на която присъстваха над 10 000 души и няколко стотин трактора, които са успели да се доберат до центъра на града.

Във видеото долу може да видите кадри от демонстрацията на фермерите в Холандия: