Николай Нанков: АМ "Хемус" може да бъде завършена през 2023г.

  25 Април 2019, 17:24     6488     1   
     


Заради промени в законите АМ Хемус може да бъде завършена предсрочно още през 2023г. Това съобщи в Ловеч заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация, е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023г., сподели Николай Нанков.

„Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за държавната собственост, които се очаква да бъдат приети до около 30 дни. Това ще намали в пъти сроковете за отчуждителни процедури и от тях ще бъде спестявана поне година – година и половина, без това да се нарушава финансовите интереси на собствениците на земя. Преди две години бяха приети и промени в Закона за опазване на околната среда, което също допринесе за съкращаване на сроковете с между 6 месеца и година" коментира още Нанков.

Тази седмица започна поетапното строителство на нови 134км от АМ Хемус, а през юни месец ще започне процедурата за последните 90км от магистралата между разклона с пътя Русе – Велико Търново и пътен възел Буховци.

"Със започването на 134 км от магистрала „Хемус“ за всички е ясно, че процесът на построяването й е необратим и ускорен. Имаме силите, възможностите и капацитета да бъдем адекватни на очакванията на цялата държава", добави председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев, която ще строи новите 134 км от АМ Хемус, коментира, че мобилизацията е пълна. Създадени са три нови отдела и са назначени 12 нови инженери и 7 геодезиста за проекта. Купува се нова техника, наемат се хора, а в бъдеще ще се ползват кариерите, които са в близост до трасето, което ще съживи районите.


     

Иван30.04.2019 г., 12:31 ч.

Може да бъде завършена и през 2022 г., ако няма неоснователни обжалвания от еко-мафията на Прокопиев и Тома Белев!