Национален фестивал на Лавандулата

  23 Юли 2018, 16:48     7275     0   
     


Миналата събота в село Средно Градище се проведе Националният Фестивал на Лавандулата. Гостите на фестивала можеха да се насладят на най-различни дейности, като поход из лавандуловите полета, кулинарна изложба, конкурс за кралица на лавандулата и много песни и танци.  

Идеята за Фестивал на Лавандулата e вдъхновена от водещата роля на България в лавандуло-производството и значението на тази индустриална култура върху развитието на съвременното земеделие в страната ни. От 2012 г. насам България е безспорен световен лидер в отглеждането на лавандула и добив на лавандулово масло.

Фестивалът започна с кулинарна изложба, в която участваха четири села от региона. На нея гостите опитаха интересни и креативни ястия, включващи лавандулата като готварски продукт. Най-отличителни на изложбата бяха лавандулови мъфини с лимец, крем от лавандула, лимонено лавандулови масленки, сладко от годжи бери и още много сладки и соленки.

Програмата на фестивала продължи с народна музика в изпълнението на хоровете от местните читалища.

За гостите през целия ден работеше и лавандулов базар, на който можеха да си закупят всякакви изделия местно производство.

Фестивалът продължи с много вълнения за децата и конкурсът Кралица на Лавандулата. Десетки деца излязоха на сцената за да покажат своя талант. Някои дефилираха, други пяха, а трети рецитираха стихотворения. След страхотна програма журито избра за Кралица на Лавандулата малката Дария, която е само на седем години. За Крал на Лавандулата бе избран Ивайло, който впечатли журито като сглоби кубче на рубик само за 11 секунди.

След като Кралят и Кралицата бяха избрани, с настъпването на вечерта бе време да започне фестивалната програма. На сцената излязоха местни фолклорни групи и певци, които повдигнаха настроението на публиката.

Гвоздеят в програмата на фестивала бе участието на Глория. Тя изпя някои от най-големите си хитове, но също така впечатли публиката с изпълнения на народни песни и хора. Вечерта приключи с тържествена заря над площада в село Средно Градище.

Това е пето поредно издание на Националния фестивал на лавандулата в село Средно Градище. Фестивалът се организира през втората половина на месец юли, защото тогава свършва лавандуловата жътва. Всеки, който има желание да посети Националния фестивал на лавандулата, може да го направи в края на юли месец догодина в село Средно Градище, на 14км от Чирпан.

 


     

Последни

Свят

Почина кръстникът на "глобалното затопляне"

   19 Февруари 2019   818    0
Свят

Най-красивите градски паркове в света(Галерия)

   18 Февруари 2019   2712    0