Националната детска болница няма да се строи върху старата конструкция

  05 Юни 2020, 21:13     5246     0   
     


Снимка: Новата национална многопрофилна детска болница ще бъде изградена на мястото на старата конструкция в двора на Александровска болница.

Националната многопрофилна детска болница ще се строи в рамките на сегашния договор с „Главболгарстрой“, но с нови условия - старата конструкция да бъде съборена. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарен контрол.

Лечебното заведение трябваше да се построи върху изоставения строеж в двора на Александровската болница. Поръчката за строителството бе спечелена през април месец от консорциума от компании на групата „Главболгарстрой“. Стойността на проекта е 77.8 млн. лв. без ДДС.

След обществено недоволство обаче, бе решено, че старата конструкция ще бъде съборена, а болницата ще се строи наново на мястото му.

Основният аргумент детската болница да бъде построена на точно това място, е че в близост се намират някои от най-добрите лечебни заведения в България – ВМА, Пирогов и Александровската болница.

"Продължавам да смятам, че това, което е направено от нашите предци и е завършено през 1992 г., а не преди 40 г., когато е започнало проектирането, е възможно да бъде основата на съвременната детска болница. Но поради общественото недоволство и тонът на не толкова голям брой хора, премиерът реши в рамките на договора сключен с изпълнителя да разрушим сградата и да направим чисто нова сграда", каза от трибуната в парламента Кирил Ананиев.

Ананиев добави, че се очаква до няколко месеца да започне събарянето на старото съоръжение, за да може да започне строителството на новата национална многопрофилна детска болница.