Най-големият пожарен самолет в света(Видео)

  24 Август 2020, 16:25     2329     0   
     


През последната година пожарите в световен мащаб започват да стават все по-голям проблем.

Според НАСА повечето огнени стихии са в резултат от промените в климата, а засушаването на определени региони е предпоставка за още по-големи бедствия в бъдеще.

В последните седмици Калифорния е основна тема на световните медии, заради огромните пожари, които обхванаха повече от 4000 квадратни километра площи и взеха живота на шестима души.

Въпреки неуморните действия на местната пожарна, мащабът на огнената стихия е толкова голям, че изисква по-тежка и ефективна техника.

Една от най-интересните теми от изминалите дни е включването на най-големия пожарен самолет в борбата – „Глобалният супертанкер“.

„The global supertanker” е пътнически самолет Боинг 747 летял за Японските авиолинии, преустроен така, че вместо пътници, той превозва 72 000 литра вода или други течности за гасене на пожари.

Той може да пренесе достатъчно вода, че да залее площ с дължина 3 километра и ширина 50 метра.

Когато лети, пожарогасителната течност бива изпускана от специални отвори в долната част на самолета.

Създаден е през 2016г., като за целта изваден от употреба Боинг 747 е преустроен така, че да може да бъде напълнен почти целият с течност. Участвал е в гасене на пожари в Израел, Чили, Амазонка, както и при големите пожари в Калифорния през 2017г.

Днес той отново е част от борбата с природните стихии в американския щат.

До 2007г. моделът 747 е най-големият пътнически самолет в света, когато бива изместен от челната позиция от Еърбъс А380. На борда си побира малко над 700 пътници при пълен капацитет.

„Глобалният супертанкер“ е базиран в САЩ, като за по-малко от 4 часа може да достигне до всяка една точка на държавата, както и навсякъде по земното кълбо за под 20 часа.