Нено Димов: Концесионната такса на ски зона Банско не зависи от използваната площ

  04 Януари 2019, 14:42     3276     3   
     


"Концесионната такса за ски зоната над Банско се определя съобразно приходите от дейността а не от ползваната площ. Площта на самата зона е описана доста неясно в концесионния договор“. Това каза министъра на екологията Нено Димов сутринта по БТВ. Той добави, че концесионната територия е сгрешена още през 2001 година при правителството на Симеон Сакскобургготски и трябва да се коригира. Това ще бъде направено от външна одитираща фирма, за която МОСВ има мандат от Правителството.

Димов повтори, че Марк Жирардели е собственик на 100% на фирмата, която е мажоритарен собственик на фирма "Юлен" - концесионер на ски зоната в Банско.

„Марк Жирадели е придобил Юлен някъде през 2015 – 2016 г., водил е разговори и преговори още от 2012 г. – това е бил дълъг процес. Ще поискаме независим международен консултант, който да прегледа всичките точки по концесионния договор с Юлен”, посочи още той.

Министър Димов коментира също, че зелени организации целенасочено провалят и бавят инвестиционни проекти, от което България губи пари.

"Зелените атакуват и проекта в Миджур, за който има окончателно решение от Висшия административен съд за разрешаване за строеж на ски зона, която е свързана с общината – един от най-бедните райони във Видин и Монтана. Тук виждаме един целенасочен опит на тези политици да провалят всички възможни инвестиционни намерения в България", каза той.

Димов даде за пример магистрала и АМ Струма, магистралата от Русе до Велико Търново, както и други проекти от чието забавяне “България губи по 1 млн. лв. на ден“.

Според него Витоша има същите проблеми, каквито има и Банско: "Витоша е абсолютно замряла като курорт, тя трябва да бъде върната на софиянци, но и възможността да имаме зимна младежка олимпиада също е шанс да развием България като ски дестинация”.

"В планинските и полупланинските райони живеят най-бедните хора в страната, това е начин местните общности да използват ресурса, който им е даден. В Доломитите, който е национален парк на Италия и под егидата на ЮНЕСКО, има над 1200 км писти и стотици съоръжения", посочи като пример министърът.


     

Иванов09.01.2019 г., 02:53 ч.

Стига "зелени" лъжи за чудесното Банско!!!

Пламен04.01.2019 г., 16:08 ч.

Аман,от 10 години едно и също.Сега щели външен консултант да взимат.Отиде още една години .

Васко04.01.2019 г., 16:00 ч.

Ох, пак тая концесия, писна ми вече да се дъвче едно и също. Са и Жирардели се намеси, което няма лошо, но действия трябват. Айде да оправят концесии, площи, договори и да строят втория лифт, че мина още една година в нищото. А лошото е, че както е тръгнало, няма да е последната.