Новият екоминистър: Решението на Сандов за АМ Струма може да се окаже незаконно

  15 Август 2022, 17:27     3966     3   
     


Решението на бившия министър на околната среда Борислав Сандов, с което в последния си ден на практика спря строежа на магистрала Струма през Кресненското дефиле, може да се окаже незаконно. Това заяви наследничката му Росица Карамфилова, цитирана от 24 Часа.

Обжалваха решението на Сандов за спиране на АМ Струма  

Тя потвърди и факти, които Еко Новини разкиха преди 2 седмици, а именно, че решението е подготвено от тогавашния съветник на Сандов, а не от компетентните органи - Национална служба за защита на природата, дирекция "Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда" и дирекция "Правна". По думите й те не са били ангажирани по никакъв начин в изготвянето на тези решения. Все още се чака становище от тях доколко решението е законосъобразно.

Всъщност с подписа си Сандов спря строителството на отсечката, което се изпълнява от АПИ. Те вече са обжалвали решението и обясниха, че според тях проблемът не е, че ЕК иска нова ОВОС, както твърдеше Сандов, а че МОСВ не е изготвило специфични цели за опазване на защитените зони.

Това, че писмото на Европейската комисия е насочено към бездействието на МОСВ и Сандов, което Еко Новини съобщи още преди 2 седмици, бе потвърдено и от новия министър на околната среда и водите.

"Определянето на целите е от основно значение и това ще е определящо за развитието на пътя. В момента има качени за обществено обсъждане разработените цели, има десетки становища по тях и възможно най-бързо те трябва да се разгледат, да се одобрят целите и след това заедно с МРРБ да начертаем ясен и устойчив план за действие", заяви Карамфилова.


     

Динев17.08.2022 г., 23:03 ч.

Андрей Ковачев ,който е писал незаконната заповед на Сандов още работи в Министерство на околната среда и водите.Тези еколози са неизтриваеми. Грабят откъдето могат.

Алекс17.08.2022 г., 15:09 ч.

Повечето неща, с които се занимава Борислав Сандов са незаконни, но това не му пречи да е част от екомафията у нас!

Бря16.08.2022 г., 15:19 ч.

"Съветника" шеф на политическия кабнет на сандов все си правеше поръчките на НПО, но М. Доцова - директор Правна - отдавна се осуква покрай жластимащите - време й е да се гони.
Какви 2 седмици ще мислят становище!? Така ако "мислят" в частния сектор - ще умрат от глад!
Я веднага, ако не - вън!