“Ocean Cleanup” с пореден голям успех в почистването на океана от отпадъци

  30 Октомври 2022, 16:58     7004     0   
     


Почти десетилетие след като Боян Слат стана световноизвестен с идеята си да създаде технология, която ще успее да почисти Световния океан от отпадъци, проектът „Ocean Cleanup” вече работи, а преди дни постигна поредния си голям успех.

От организацията съобщиха, че системата им „002“ е успяла да събере най-големия улов от плаващи отпадъци досега – цели 10.086 тона.

„На 11 октомври системата 002 улови най-голямото количество отпадъци в историята ни – 10 086 килограма пластмаса, премахната от Голямото тихоокеанско сметище, само за 6.5 дни.“ написаха в Туйтър.

Според официалния сайт на Ocean Cleanup, където на живо може да бъде проследен прогреса на кампанията, за малко повече от година екипът на Слат е изчистил над 4414 квадратни километра от Голямото тихоокеанско сметище, а извадените отпадъци са 158 100 килограма.

Историята на Боян Слат започва още през 2011г., когато белгиецът е само на 16 години. Тогава той е със семейство си на почивка в Гърция, а когато се гмуркат в морето, той забелязва, че във водата има голямо количество отпадъци. Той решава да се посвети на каузата за почистване на Световния океан, а година по-късно, на събитие на TEDx, представя иновативната си идея за използване на океанските течения, които да тласкат отпадъците в т.н. хващачи.

Голямата мечта на Слат е да изчисти Голямото тихоокеанско сметище - плаващ боклук, който циркулира в централната част на Северния Тихи океан и се разпростира на територия от над 1.5 милиона квадратни километра. Мнозина смятат това за невъзможно. 

Младият изобретател не се отказва и бързо придобива световна популярност, а през 2013г. основава неправителствената организация „Ocean Cleanup”.

При първият полеви опит на хващача „ОО1“ през 2018г. той се разпада от океанското вълнение. Година по-късно прототипът успява да си свърши работата, но събира по-малко от тон боклук. Слат и колегите му осъзнават, че той събира прекалено малко отпадъци и ще са нужни хиляди хващачи, за да има ефект.

Така се заражда и подобреният модел 002 , който след няколко месеца тестове, през октомври 2021г. успя да събере рекордните тогава 9 тона плаващ боклук само с едно изтегляне. Вариантът използва система от специални мрежи, разположени във формата на полукръг. Мрежите, влачени от два кораба срещу течението, прихващат плаващите отпадъци и ги насочват към контейнер в края. Той се разтоварва на корабите и отново е готов за работа само за няколко часа.

Сега, само година, организацията бележи нов успех, увеличавайки количеството отпадъци, събрано с едно изтегляне, с цял тон.

Междувременно в експлоатация бе пусната и системата 007, която е по-маломащабна и вече два дни събира отпадъци при устието на канала Балона Крийк в Тихия океан в Калифорния.