Официално: Обнародваха целите за опазване в Кресненското дефиле

  27 Октомври 2022, 14:17     3129     0   
     


Природозащитните цели за опазване на защитена зона „Кресна – Илинденци“, които Националният съвет по биологично разнообразие прие на заседание на 13.10.2022г., официално бяха одобрени от министъра на околоната среда и водите, Росица Карамфилова, и обнародвани в броя на „Държавен вестник“ от 25.10.2022г., съобщава Еко Новини. 

Публикуването им в ДВ слага край на дългогодишна сага, тъй като решението е необжалвваемо.

Припомняме, че целите, които са изработени от екип от български и европейски учени, по методология, финансирана и одобрена от Европейската комисисия, бяха готови още в началото на 2021г., но под натиска на зелените неправителствени организации, както и на бившата упврава на МОСВ в кабинета Петков, те не получаваха одобрение. 

Тяхното неприемане беше проблемът, който блокираше изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Приетата през 2021г. методология, одобрена от Европейската комисисия, обаче не бе удобна за зелените, защото реално разрешава отблокирането на проекта за АМ Струма и премахва нуждата от 15-километров тунел, за който те лобират от години. Поради тази причина, вместо да ги приемат, бившите шефове на МОСВ възложиха на главния съветник на Сандов, Андрей Ковачев, да разработва нови.

Именно това бе и причината България да получи остро писмо от Комисията преди няколко месеца, в което от Брюксел питат каква е причина да се разработва нова методология, при положението, че има одобрена такава, както и вече изготвени от международен екип от учени цели за опазване.

Благодарение на приетите цели процедурата за изграждане на АМ Струма може да продължи, а те са единственият начин да се подсигури, че участъкът в района на Кресненското дефиле ще бъде изграден спрямо европейските стандарти и норми за опазване на околната среда.

Освен това се слага край на лобирането за 15-километров тунел през най-сеизмичната зона в България. Ще се спести и депонирането на 10 млн. тона радиоактивни скали от прокопаването на тунела.

Сега на ход е Министерството на регионалното развитие и министър Шишков, които трябва да придвижат процедурата, тъй като ОСОВ на участъка през Кресненското дефиле е валиден до 23 май 2023г.


     

 


Последни