От първи юни пътуваме до Сърбия и Гърция без карантина

  19 Май 2020, 14:32     3617     0   
     


От първи юни ще пътуваме до Сърбия и Гърция без карантина. Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща между България, Сърбия, Гърция и Румъния, която се проведе чрез видеоконферентна връзка. Все още се очаква и решението на румънския парламент.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас са от достатъчно сериозни институции", каза той.

Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

При пътуване ще се попълва декларация с имена, данни за контакт и удостоверение, че не сме под карантина и не проявяваме симптоми.