Затварят парковете и градините в цялата страна

  20 Март 2020, 17:03     10191     0   
     


„Във връзка с усложняващат се ситуация, свързана с разпространението на коронавирус с моя заповед въвеждаме следните противоепедимични мерки на територията на Република България. От 00:00 ч. в петък се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места“. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг на МС.

Също така ще бъдат организирани контролно-пропускателни пунктове на изходите на всички областни центрове, като през тях ще могат да преминават само хора с основателна причина – работа, здравословни причини и завръщане в собствения настоящ адрес. Това ще се удостоверява с медицински документ, служебна бележка от работодателя или документ за самоличност.

Другата мярка, за която съобщи министър Ананиев, е забраната за хора под 60г. да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден между 8.30 и 10.30 сутринта. Целта е в тези часове да се даде възможност на по-възрастната част от населението да напазарува без да чакат на опашки.

Ако гореспоменатите мерки не доведат до позитивни резултати, се очаква да бъдат въведени още по-строги мерки, добави министърът. Те ще включват носенето на декларации за причината на напускането на дома, когато сме навън.