Отчетоха завишени в пъти нива на замърсяване на въздуха в 8 български града

  06 Ноември 2017, 14:34     7732     0   
     


Сериозна запрашеност на въздуха е измерена в цялата страната още в началото на ноември месец. Това се случва при първото застудяване през зимния сезон у нас, а обичайно най-тежкият смог бива измерван в дните и седмиците на декември и януари, когато нивата на замърсяване скачат многократно над нормата заради използване на твърди и течни горива за отопление, автомобилите в съчетание с безветрието и мъглите.

 

От Инспекцията по околната среда и водите отчитат завишени в пъти над допустимите нива на замърсяване (50 µg/m3) в осем български града в началото на ноември, показа репортаж на "Нова телевизия". И в момента стойностите на фини прахови частици в тези градове са с 1.0 - 1.35 превишение, показва справка на сайта на ИАОС.

 

През изминалата седмица най-високи показатели са били измерени в Горна Оряховица – три пъти над допустимата норма на фини прахови частици във въздуха е имало там на 2 ноември 2017 г. В три квартала на София също са отчетени стойности над нормата - "Надежда" (2.39 пъти над нормата), "Хиподрума" (1.65), и "Павлово" (1.48). Бургас, Пловдив, Видин, Смолян, и Шумен също са сред градовете с опасни превишения.

 

Пред "Нова телевизия" Валери Серафимов – директор на дирекция "Мониторинг" в Изпълнителната агенция по околна среда, обясни, че през зимата въздухът е по-мръсен, защото условията са благоприятни за натрупване на повече фини прахови частици. Причините са няколко – масовото отопление на твърди и течни горива, автомобилният трафик в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия, безветрие и мъглата.

По думите му в малките населени места основният замърсител е отоплението, в големите градове – транспортът също е ключов фактор наред с отоплението.

Като цяло най-замърсените с прах градове са Видин, Монтана, София. Няма проблем със замърсяването в населени места са Девня, Димитровград, част от Варна, изтъкна Серафимов.