Подписан е договорът за проектирането и строителството на тунел Железница на АМ Струма

  16 Февруари 2019, 13:29     2537     0   
     


Подписан е договорът за проектирането и строителството на тунел Железница на автомагистрала Струма, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Изпълнението на поръчката е възложено на ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“, в което участват „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „Виа План“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“,

Срокът за изпълнение на проектирането и на строително-монтажните работи на тунел Железница от км 366,7 до км. 369 e 1060 календарни дни. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Обектът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видео наблюдение, пожароизвестяване, интелигентна – за управление на трафика, и т.н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на съоръжението откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и др.

Спазвайки разпоредбите на Закона за обществените поръчки, Агенция Пътна инфраструктура пристъпи към подписване на договора, след като Върховният административен съд се произнесе в полза на решението на АПИ за избор на изпълнител, съобщават от АПИ.