Правят скейт парк на мястото на стария зоопарк в София

  15 Май 2020, 18:42     3588     1   
     


Снимка: В момента единственият скейт парк в София е в Студентски град.

На мястото на старата зоологическа градина в София, Княжевската градина, ще бъде изграден скейт парк. Това съобщи главният архитект на града Здравко Здравков. Съоръжението ще бъде на гърба на паметника на Съветската армия, на мястото на занемареното езеро „Баба Яга“. Ще бъде запазена и голямата рампа.

Очаква се скоро да бъде проведено обществено обсъждане със жителите на район Средец, след което проекта ще бъде разгледан от експертен съвет в Столична община.

Министерството на културата е одобрило проекта, тъй като градината е със статут на недвижима културна стойност.

Идеята за скейт парка е на гражданската организация Sofia Skate Sity, която от доста време се бори да бъде направено подобно съоръжение в града.

Припомняме, че в началото на миналата година Столичният общински съвет забрани карането на скейтборд на общински терени, което създаде известно напрежение. Това е провокирало решението на общината да бъде обособено специално място за подобна дейност.


     

Димов16.05.2020 г., 09:48 ч.

Старата зоологическа градина беше точно там.На мястото на сегашната рампа ,зад паметника бяха клетките на лъвовете ,тигрите и пумите.Имаше и черна пантера и ягуар.По надолу ,където сега е ъгъла на Гурко и канала ,срещу стадиона имаше две клетки с басейни и огромни бели мечки.