Приютът за пенсионирани магарета в Баничан е пълен, обмислят разширяване

  07 Февруари 2019, 16:58     4558     0   
     


56 са магаретата на достолепната възраст над 30 години , които се обгрижват в приюта край село Баничан. Това разказа ветеринарният лекар д-р Марио Дърпатов от Гоце Делчев.

В 4-те обора повече от 60 не можем да приемем, но интересът на стопани не само от Гоцеделчевско е голям и вече фондацията „Ветеринари в действие“ мисли приютът за магаретата да се разширява, каза той.

„През зимните месеци ги глезим, храним ги не само със сено, но и с моркови, ечемик и ябълки. Отопляваме ги с инфрачервени лампи“, допълни още ветеринарят. Специализираният приют за магарета беше официално открит на 29 септемрви 2016 г.

С водосвет, отслужен от двама свещеници. На събитието присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и инициаторите, представители на швейцарската фондация „Ветеринари в действие“, които финансира и стопанисва първия „старчески дом“ за магарета. „Долината на магаретата“ се простира на площ около 200 дка, като за една част се плаща наем на частни собственици , а друга е общинска собственост и е предоставена на фондацията на концесия за 10 години. Изградени са 4 магарилника, направени са пасища и необходимата инфраструктура, капацитетът е 60 четириноги, но вече се работи по проект за двойно разширяване.

В долината на магаретата работят 9 гледачи, както и ветеринарните лекари д-р Марио Дърпатов и д-р Константин Антов. Те са преминали курс на обучение при швейцарски специалисти. Ветеринарите се грижат и за още 200 магарета, на които периодично правят визитация по местоживеене.

„Бившите стопани на магаретата редовно ги навестяват. Понякога, галейки ги, си поплакват. От Разград, Пирдоп, Кресна и село Железница имаме питомци при нас“, казва д-р Дърпатов. Магаретата идват в пенсионерския клуб с имената си. Освен Марко, те повдигат глави и на имената Херкулес, Шон, Онли или Тошко.

От детски градини и училища водят деца, които с любопитство се забавляват с тях. Туристи от Италия, Белгия и Швейцария също се отбиват в магарешкия пенсионерски клуб на път за Ковачевица и Огняново или обратно. Идята да се създаде подобен „старчески дом“ за магарета се е родила след получени сигнали за нелегален „износ“ на магарета към кланици в Италия. Трасето е било България, Гърция, Италия, разказват от Гоцеделчевско.