Проф. Божидар Божинов: Брегът на Алепу трябваше да се укрепи

  12 Юни 2020, 17:46     1082     0   
     


Брегът на Алепу задължително трябваше да се укрепи, защото щеше да потъне близкият път, заяви проф. Божидар Божинов, експерт по геозащита към Минно-геоложкия университет и “доктор хонорис кауза” на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Извършен е естествен процес, защото става въпрос за функция между свлачище и ерозия. Почвата е прахова и брегът трябваше да се подпре, обясни той.

Според него по отношение на изграждането на хотел е въпрос на градоустройствено решение.

„Може да е като начин на строителство след укрепването на брега. Няма нищо лошо да има сграда освен укрепваща роля да има и допълнителни предназначения. Категорично не става въпрос за постройка на плажа, тя е на терен зад него. Този терен обаче е ерозирал и имаше безспорна нужда от укрепително съоръжение,“, коментира проф. Божинов. Той даде за пример, че подобни укрепвания и след това изграждането на хотели има и по други места по морето. Например в Златни пясъци, Свети Константин и Елена и „Парадайс бийч“ до Свети Влас. Същите методи използват и в Турция и Гърция.

Божидар Божинов е доктор на техническите науки и професор по геозащита към Минно-геоложкия университет. През декември 2019 г. е удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” на УАСГ. Той е световноизвестен учен в областта на земната механика, геотехниката, подземното и геозащитното строителство. Автор и съавтор е на повечето български нормативни документи в геотехниката. Има над 150 научни публикации в България, Австрия, Германия и Япония.


     

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   207    0