Проведе се първата публична конференция "Визия за София"

  01 Ноември 2017, 12:50     4296     0   
     


Първата публична конференция на Визия за София, която се проведе в Софийска градска художествена галерия на 30 октомври, беше посетена от близо 400 човека, сред които представители на всички страни, участващи в развитието на града: общински съветници и представители, заместник-кметове и директори на дирекции в Столична община, неправителствени организации, изслeдователи и учени, бизнес и инвеститори, граждани и студенти. Целта на конференцията беше да представи прогреса в работата на експертните екипи, работещи по изследването и систематизирането на всички данни, свързани с развитието на града в сферите “Хора”, “Култура и идентичност”, “Управление”, “Икономика”, Транспорт и мобилност”, “Околна среда” и “Градска среда”. 

“Предизвикателствата пред София са огромни, защото София ще продължи да расте”, каза арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична Община по време на официалното откриване. “Ние трябва да знаем в каква посока ще тръгне градът, ще позволим ли този град да продължава да се разпилява дисперсно или ще търсим потенциала му за развитие като компактeн град. Трябва да отговорим на предизвикателството как ще се привлекат младите хора, които ще продължат да поддържат ръста на брутния вътрешен продукт. Така че се радвам на екипа и присъствието на толкова млади хора тук, които са заинтересовани oт темите и участието в развитието на града. Надявам се всички вие да живеете в прекрасен град, който вие сте създали.” 

За да споделят опит от подобни стратегически инициативи в други големи градове, бяха поканени Ориол Естела, главен координатор на стратегическия план за развитие на Барселона 2020, Танър Дъдли oт една от най-влиятелните консултантски компании в градското планиране в света, разработила проекти като OneNYC и Imagine Boston 2030, и Зоар Шарон, Chief Knowledge Officer в община Тел Авив, създал иновативната дигитална платформа за гражданско участие DigiTel. 

“В Барселона се научихме, че най-важно в градското планиране е намирането на консенсус, пакт и договор между различните заинтересовани страни и за да сме успешни търсим и промотираме именно това”,  каза Ориол Естела в своята лекция за 30-годишния опит в стратегическото развитие на Барселона. 

“Чрез участието на граждани и заинтересовани страни създадохме стратегия превръщане на Бостън в конкурентна туристическа дестинация, насърчаване на трудовия му пазар; съхранение на историческите ценности; подготовка за предизвикателствата в промяната на климата. Въвеждохме индикатори, които да следят развитието по всички тези показатели.“ посочи Танер Дъдли, цитирайкиу примери от работата си за Бостън. 

Зоар Шарон беше възпрепатстван да присъства на събитието заради тъжна вест в семейството, но работата му по DigiTel беше представена от Любо Георгиев, ръководител на екип “Визия за София”, който я oписа като “общинска социална мрежа, която събира данни и информация за потребителите, за да им предоставя лесен достъп до услугите, които градът може да им предложи.“


     

 


Последни