Реките към язовир Копринка пресъхнаха

  23 Септември 2020, 13:48     5505     0   
     


Реките, които пълнят казанлъшкия язовир Копринка, пресъхнаха, съобщава Нова. Сред тях са Габровница, Лешница, Беглишка река, Калнишка река, Гюрля и Варовита река.

Причина за това е засушаването, както и това, че в региона не е валяло от три месеца.

Според справка в Министерството на околната среда и водите в язовир „Копринка“ има 17,269 млн. м3 вода, което е 12,14% от общия му обем.

„Това не е притеснително, трагично е. Ежедневно нивото пада. Не знам каква е тази политика и защо така се получава. Островът стана на полуостров. Притеснявам се за рибата, явно кислородът не й стига и ще започне да мре”, коментира Кольо Радуков инструктор на вололази.

Язовир „Копринка” не се използва за питейни нужди, но неговите води влияят пряко на река Тунджа, от която се водоснабдяват три области - Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Помпените станции на тези градове са разположени по поречието на река Тунджа, където в момента влиза много малко вода.

От ВиК в Стара Загора настояват да се пуска повече вода от язовира към Тунджа, за да се избегне драстично падане на нивата при станциите.

Копринка е сред българските язовири с най-критично ниски нива. До достигане на мъртвият обем има остават едва 17 милиона км3 вода. Въпреки че засега проблеми с питейната вода в региона няма, при продължаващо засушаване, не е изключено догодина да се стигне до такива.