Ревизоро: През 2019г. ВиК-Перник е ползвало много повече вода от това, което е отчитано

  11 Март 2020, 19:47     4137     0   
     


През миналата година, без режим, Перник е ползвал същите количества вода, каквито му се предоставят и в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод на искането на ВиК Перник да получи разрешение за ползване на по-голямо количество вода от яз. Студена.  

Според Димитров проблема е, че през миналата година ВиК Перник е ползвало по-голямо количество вода от това, което е отчитано. Затова сега искат да ползват още вода.

„Проблемът на Перник е, че са ползвани същите количества вода като миналата година и пак има недостиг. Оказва се, че е отчитано едно количество към МОСВ, а е използвано друго без водомер. Изпускани са количества за естествен отток в реката, а са го вкарвали в пречиствателната станция… Без водна криза, миналата година по същото време Перник е ползвал от язовира 900 хил. куб/м до 1,2 мил. куб/м вода. Същото го даваме и сега“ коментира министъра в ефира на БТВ.

„Когато подадем същите количества, които и миналата година и пак не им стигнат, тогава ще си зададем въпроса „как миналата година стигнаха?“ и тогава някой, не аз, а някой от прокуратурата ще каже „очевидно нещо се е случило, очевидно някой е махал водомери и е подавал фалшиви резултати“ но за това МОСВ няма отношение“ каза още Димитров.

Той добави, че всичко, което трябва да се направи за Перник, за да се подсигури водата от яз. Белмекен е направено. Водата за града е осигурена, като дори има излишък. По негови думи обаче, управата в Перник не си е свършила работата. Нито са ремонтирали водоснабдителната мрежа, въпреки, че правителството е осигурило пари, нито са се подготвили административно и документално за връзката с яз. Белмекен.

„Ако водопровода от Бели Искър е готов, след един час, стига да имат разрешително, защото Перник трябва да си направят разрешително, а те и това не правят от медийни изяви, водата може да тръгне за Перник. Тя чака в Искър и понеже прелива, за да не прелива и да я хабим, я пращаме обратно към Белмекен“ добави министъра на околната среда и водите.