Румъния удвоява добива си на газ до 2027г.

  04 Януари 2024, 17:57     6499     0   
     


"До 2027 година Румъния ще е номер 1 в Европа по добив на газ. През същата година се очаква да влезе в екплоатация дълбоководното находище "Нептун" в Черно море и на практика ще удвои националния добив на природен газ", написа във Фейсбук министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа.

Той добави, че Румъния е подготвена за студовете и ще преживее зимата само с румънски газ.

Бурдужа посочи, че газовите хранилища в Румъния са запълнени на 82,93 процента, предаде БТА.

„Както върви зимата досега, но дори и при по-тежки условия, с максимум 1-2 периода на студ и виелици месечно, ще преживеем само с румънски газ – от това, което имаме съхранено и което произвеждаме“, пише в публикацията енергийният министър, цитиран от телевизия Диджи 24.

„Идва студ, но сме подготвени. Имаме газ в хранилищата на равнище от 82,93 процента“, посочва Бурдужа на фона на метеорологичните прогнози, които предупреждават за настъпващи от следващата седмица студове в Румъния с температури от минус 15 градуса по Целзий.

Министърът на енергетиката посочи още, че степента на запълване на водните басейни, които се използват за производство на електроенергия, е около 75 процента, което по думите му е добро ниво за оптимално производство на електроенергия от ВЕЦ. Министърът посочи, че на фона на ниското потребление към момента, Румъния изнася електроенергия.

Себастиан Бурдужа напомни, че през 2024-та и през следващите години ще бъдат пуснати в експлоатация допълнителни мощности за производство на електроенергия от порядъка на хиляди мегавата.

"Всички тези инвестиции ще донесат по-добре платени работни места и по-ниски сметки за всички румънци. Така че това са добри новини в началото на годината за румънската енергетика“, написа във Фейсбук Себастиан Бурдужа.