Румъния забрани използването на брашно от насекоми в традиционни продукти

  19 Декември 2023, 15:09     6354     0   
     


Румънският президент Клаус Йоханис обнародва закон, който забранява използването на брашно от насекоми в традиционни румънски продукти.

Законът регламентира използването на брашно от насекоми в производството и продажбата на традиционни продукти, като козунак и други изделия, на територията на Румъния. Влагането на подобни продукти ще е забранено за всички продуки, включени в Националния регистър на традиционните продукти и Националния регистър на традиционните рецепти.

Освен това в закона е записано, че на етикетите на всички продукти, които не попадат под действието на забраната и съдържат брашно от насекоми, ще трябва да бъде изписано, че съдържат такъв вид суровина, независимо какво е процентното й съдържание. Ще трябва да са описани и възможните алергични реакции. Предвижда се също тези продукти да бъдат изложени в магазините на отделни щандове.

В случай на нарушение глобите варират между 2 и 20 хиляди евро.

Това се случва въпреки факта, че през последните години Европейската комисия обяви четири вида насекоми за годни за човешка консумация. Това са - щурец, скакалец, брашнен червей и ларва на торен бръмбар.

Европейската комисия прие скакалците за храна, годна за човешка консумация 

Европейският съюз прие щурците за храна, годна за човешка консумация 

Въпреки това експертите са скептични, че европейските потребители скоро масово ще ядат пици с брашно от щурци, тъй като вече има насекоми, чието влагане в хранителни продукти е позволено и тези продукти имат изключително ограничено предлагане.

„Досега гамата от храни с насекоми е наистина много, много малка пазарна ниша", обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург.

„В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне“ смята той.

В повечето Европейския държави предлагането на подобни продукти липса изцяло.

Одобряването на насекомите като годни за човешка консумация е възможно, благодарение на европейска директива от 15 май 1997г., която позволява одобряването на т.н. „нови храни“. Те трябва да не са използвани като храна в Европа преди гореспоменатата дата, както и да получат положително становище от Европейския орган за безопасност на храните.

Интересно е, че приетите през 1997г. регулации дават възможност водораслите да бъдат обявени за годни за човешка консумация. Въпреки, че тогава решението има много противници, днес те са широко разпространени из цяла Европа.