САЩ официално се оттегли от Парижкото споразумение за климата

  05 Ноември 2020, 16:16     1453     0   
     


В сряда се навърши една година откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че ще прекрати участието на САЩ в международния договор за ограничаване на глобалното затопляне(Парижкото споразумение за климата), съобщават световните медии.

Гратисният период от една година вече изтече и САЩ ще бъде първата държава, която напуска споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от 196 държави.

Икономиката на САЩ е на второ място след китайската по количеството на отделените парникови емисии.

Парижкото споразумение бе подписано през 2015г. и влезе в сила на 4 ноември 2016г. То има три основни цели:

  • Ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията. Целта е да се ограничи затоплянето до края на 21-ви век до само 1.5 ° C.
  • Повишаване на способността за адаптиране към отрицателните последици от изменението на климата и насърчаване на устойчивостта на изменението на климата и намаляване на емисиите на парникови газове по начин, който няма да навреди на производството на храни.
  • Насърчаване на потока от средства в областта на намаляването на емисиите на парникови газове и устойчивостта на изменението на климата.