САЩ спират парите за НПО в Източна Европа включително и България

  17 Октомври 2017, 18:49     2512     0   
     


Новият бюджет на САЩ за идната година носи една основна новина за нашата малка страна.

Внесеният от Тръмп закон предвижда шоково намаление на средствата, които досега Вашингтон отделяше за финансиране на НПО-та, медии и други организации на наша територия.

Ето и точните думи на авторитетното издание „Блумбърг. Анализът е посветен на американския бюджет за 2018-та година.

„...Държавният департамент ще намали финансирането за Европа  с 336 млн. долара по програми, които покриват подкрепата за демокрацията и помощта за развитие. Бюджетният план изпраща силно послание за приоритетите на Тръмп.

Наред с намаляването на разходите на Държавния департамент, Белият дом настоява за увеличаване на разходите на военното министерство, някои от които са заделени за Източна Европа.

Дори и ако Източна Европа получи повече от бюджета за отбрана, промените в разходите показват, че САЩ се оттеглят от усилията си за укрепване на демокрацията в региона...“

Изводите са ясни:

1.     САЩ спира финансирането на медии, НПО-та, магистрати, общественици  и на практика политически проекти на територията на Източна Европа. В това число и в България.

2.     Американците са решили, че след като сме членове на ЕС и НАТО, то вече няма нужда да субсидират демокрацията у нас. Оттук насетне разходите им ще са насочени към отбранителния потенциал на партньорите им от Северноатлантическия пакт.

3.     Президентът Тръмп очевидно ясно е оценил негативните ефекти от дейността на досегашните американски самозвани говорители в Източна Европа. В това число и в България.

И нещо много важно. Орязването на средствата за България възлиза на над 80 процента. И това е видно от публикуваната в „Блумбърг“ графика:

И тук следва въпросът: Какво всъщност означава това?

Парите, които ни даваха американците пристигаха у нас с мотива, че те финансират устойчивото развитие, демокрацията, гражданското общество и институционалната среда. Въпросният ресурс стъпи на наша територия непосредствено след падането на тоталитарния режим в края на 80-те. Тогава в България дойде мисия на Американската агенция за международно развитие (USAID). Тяхната дейност безспорно даде тласък на зараждащия се неправителствен сектор. Горепосочената агенция бе основен партньор в реализацията на десетки проекти, свързани с демонтажа на тоталитарната политическа система и установяването на нов цивилизационен модел, на демокрация от западен тип. На политическа система, в която гарантирането и правото на политически плурализъм, свободата на словото и печата, са главен фундамент на държавата и държавността.

И се стигна до логичния финал. USAID приключи дейността си след приемането ни в ЕС и НАТО. Тоест американците казаха ясно – България е демократична държава, в нея се провеждат честни и признати от света избори, няма основания да допуснем, че страната не се управлява по конституционен и правов ред, че не цари върховенство на закона.

Тези изводи, обаче, останаха умишлено сякаш неразбрани от една група, която постави за своя основна задача продължителното усвояване на милиони от фондациите. Или така наречените „грантове“. Огромните суми бяха разпределяни изключително в един тесен приятелски кръг. Става дума за групата около кръга „Капитал“ и неговия лидер – обвиняемият олигарх Иво Прокопиев.

Доларите полетяха по направление на институти, сайтове, вестници, телевизионни журналисти, магистрати, еколози.

Неизчерпаемият до скоро ресурс послужи за финансиране дори на предизборна кампания. С пари от фондацията в надпреварата за парламентарния вот участваше „Да, България“ –  нямаща право да ползва събраните от формацията дарения (заради юридически проблеми при регистрацията).

Част от тези, които прибраха милиони:

„Икономедия“ – издателската група на Прокопиев.

„Медиапул“ – сайт на Стояна Георгиева, участник в заверата „АРГО“ (група, ръководена от Прокопиев за създаването на нов политически проект. Неговото име днес е „Да, България“)

Институт за развитие на публичната среда – начело е Антоанета Цонева, председател на предизборния щаб на „Да, България“.

Български институт за правни инициативи – НПО на Христо Иванов, лидер на „Да, България“, правосъден министър в кабинетите „Близнашки“ и „Борисов-2“.

Антикорупционният фонд – НПО на Николай Стайков, дългогодишен служител на олигарха Прокопиев.

„Съюз на съдиите“ – малобройната магистратска организация на Лозан Панов, Калин Калпакчиев и Мирослава Тодорова от години защитава интересите на Иво Прокопиев и Огнян Донев – клиенти на „Темида“, с повдигнати обвинения за ощетяване на държавната хазна в размер на близо 100 милиона лева.

В групата са и бутафорни общественици като Илиян Василев (агент „Сашо от ДС), Евгений Дайнов, Огнян Минчев, Емил Джасим.

Общото между тях е само едно:

1.     Фондация „Америка за България“

2.     Началникът на шпицкомандата – Иво Прокопиев

Срещу сумите те се отплащаха с изпълнението на мокри политически поръчки по отношение на неудобни на ментора Прокопиев конкуренти в политиката и бизнеса. Такива аргументи сме излагали многократно. Но на практика от днес въпросните доводи не са само наши. До някаква степен те са защитени и от самия американски президент Тръмп. Който, обърнете внимание – не спира част от зелените гущери посока София, той направо ги отрязва.

Истината е, че Вашингтон очевидно са разбрали за какво и как наместниците им на наша територия харчат парите. И са решили да ограничат финансирането до плащане по начинания в изцяло културна и образователна тематика – реставриране на археологически обекти или модернизиране на апаратурата и изобщо научната инфраструктура в училища и университети.

Нека повторим отново – САЩ на практика отнема бюджета на грантаджиите от догодина. Президентът Тръмп ги наказва, защото се съмнява в целесъобразността на вложените средства. Америка прекратява безумните проекти, които уж имаха за задача да представят на българското общество привлекателността на задокеанските ценности, нравствени и духовни измерения, морал. А всъщност създадоха клиентела от охранени клакьори, служещи за статисти по време на ежемесечните митинги, които олигархията и задкулисието организират в битката си за влияние в институциите (поизгубено напоследък след краха на политическите им ГМО проекти на последните парламентарни избори).

САЩ отряза 80 процента от досегашните пари за България, защото техните така наречени партньори у нас създават обратен ефект. Част от обществото намрази Америка, заради поведението на кликата около обвиняемия Прокопиев. Българинът разбра, че сумите се разходват за елементарна пропаганда, за издръжка на олигархични медии-бухалки, за обслужване на личните бизнес интереси на шпицкомандата на кръга „Капитал“. Тръмп и посолството на „Козяк“ очевидно са усетили, че помощта им потъва в джобовете на шмекери и шарлатани, опитващи се ежедневно да си закачат етикета – взели на концесия или под наем разказването на американската политика в региона.

80 процента е наказание, шамар, смачкване и оценка за негативния образ на Америка, който Прокопиев и марионетките му създават в българското общество. Впрочем – тук вината е на американците. Защо решиха да дават пари на тясно свързани с БКП и ДС компрометирани кадри на номенклатурата, с нечистоплътна биография, на пионки на вулгарната олигархия. Или на самата олигархия.

Цинизъм до безкрай. На който, обаче, Доналд Тръмп явно е решил да сложи край.

Просто не ги закрива, както заслужават. Оставя само хуманитарната дейност, но ограничава всякаква намеса във вътрешните ни работи, в политическия дневен ред и в делата на независимата по Конституция съдебна система. Америка схвана, че тези хора имат нулево обществено влияние. Вашингтон си е взел сериозна поука, дава ясен знак, че приключват с милионите по адрес на знайни и незнайни техни апологети в София. И новият бюджет на Тръмп го доказва.

Дано българското общество също направи нужните изводи от американския шут по Прокопиевия задник. А дано, ама надали.


     

Последни

България

Кметът на село Ярлово спирал водата на Перник

   15 Януари 2020   6275    0