Ще доведе ли до екологична катастрофа безразборното загробване на заразени животни?

  24 Юли 2018, 17:03     5390     0   
     


Темата за евтаназията на заразени от чума животни в Странджа е най-коментираната у нас в момента. Някак на заден план остава въпросът, какво се случва с умъртвените животни.

Хиляди животни бяха заровени през последните няколко дни в близост до населени места. Световната практика показва, че когато става въпрос за заразени животни, труповете им се обработват в екарисаж, за да е сигурно, че заразата е премахната. В България има само един или два работещи екарисажа и поради тази причина, практиката не се спазва. Затова животните бяха заровени в близост до селата. Според информацията в медиите, изборът на терени е направен от местната власт.

При подобно масово загробване би трябвало да се спазват определени критерии, които изискват предварително планиране. Те трябва да са на определена дистанция от населено място, да не са в близост до водоеми или подпочвени води, да не са близо до местообитания на диви животни и други. 

В случая никой не каза дали са спазени тези критерии.

Експертите алармират, че не е правено никакво предварително планиране за това, къде да бъдат заровени мъртвите животни, а това може да доведе до екологична катастрофа. Животните се погребват много близо до селата, без ограничен достъп, а това ще причини няколко екологични проблема – ще се замърсят и заразят почвите и водите в околността, възможно е да се развият нови зарази, а миризмата ще привлича диви животни.

Заразените животни са заровени, но какво ще стане ако вълци и други животни разровят дупките?

Преди няколко дни жена, чиито животни са убити и загробени се оплака, че още първата вечер са се появили вълци около мястото. Ако те започнат да ровят из дупките, това може да доведе до разнасяне на най-различни зарази.

В цялата акция пролича, че българската агенция за безопасност на храните не е подготвена за подобни действия. Тази неподготвеност може да доведе до сериозни екологични проблеми.

От липсата на каквато и да е публична информация, през неспазването на протокол, до липсата на планиране, дали „бързата работа“ няма да се окаже срам за майстора?


     

Последни

Свят

Почина кръстникът на "глобалното затопляне"

   19 Февруари 2019   776    0
Свят

Най-красивите градски паркове в света(Галерия)

   18 Февруари 2019   2701    0