Ски зоната в Банско затваря заради коронавируса

  16 Март 2020, 13:49     1757     0   
     


В Банско затварят ски зоната до края на сезона заради случаите на коронавирус в града. Това съобщиха от фирмата концесионер „Юлен АД“.  

Тази сутрин стана ясно, че двама Великобритански туристи в града са дали положителни проби за COVID-19.

Единият случай е на 9-годишно дете от Англия, пристигнало с още 4-ма членове на семейството си  в техен собствен апартамент. Другият е на 78 годишен англичанин, който от две години живее в Банско и няма информация да е пътувал извън България през последните няколко месеца. Под карантина са общо 7 човека – споменатите по-горе и шофьора, който е докарал английското семейство от летището в София до Банско. От днес под карантина ще бъдат поставени и намиращите се в апартаментния комплекс, в който английското семейство пребивава.

От 13 март до днес, броят на пребиваващите туристи в град Банско е намалял 3 пъти. Призовават се хотелиерите да предприемат необходимите действия за спиране приема на нови туристи. За тези туристи, които не могат да напуснат веднага, се препоръчва да се организира изхранването им в хотелите.

Общинският кризисен щаб е в непрекъснат контакт със здравните и правозащитните органи за координиране на действията. Той действа в интерес на гражданите, но в рамките на правомощията си в съответствие с  действащото законодателство.