След повече от 240 дни борба, пожарите в Австралия официално са потушени

  06 Март 2020, 15:44     2205     0   
     


След повече от 240 дни борба с природната стихия, от пожарната служба в австралийския щат Нови Южен Уелс обявиха, че всички пожари са потушени.

С огромните пожари водиха борба във всички щати в Австралия, но Нови Южен Уелс бе най-силно засегнат, и единствения, в който стихията продължи до началото на март. Огнищата са овладени благодарение на неуморната работа на пожарникарите и силните дъждове, които валяха през миналия месец в региона.

„За първи път от началото на юли 2019г. няма нито един активен пожар на територията на щата. Това са повече от 240 дни борба с пожарите“ написаха от пожарната служба в Нови Южен Уелс в „Туитър“.

Тазгодишните пожари в Австралия изпепелиха огромни площи земя, унищожиха над 3000 домове, засегнаха почти един милиард животни и взеха живота на 28 души. Пожарите унищожиха и части от територии, включени в световното наследство на ЮНЕСКО, като Сините Планини и Дъждовните гори на Гондвана.

„Това беше един наистина опустошителен сезон за пожарникарите и местните, които изстрадаха толкова много. Беше травмиращ, изтощителен и неспокоен сезон“ коментира пред CNN Роб Роджърс, заместник директор на извънградската пожарна служба в Нови Южен Уелс.