София ще кандидатства за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024г.

  14 Септември 2018, 17:41     25311     1   
     


София ще кандидатства за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024г. Това стана ясно след срещата на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Според Бах, младежките олимпийски игри ще са идеалната първа стъпка за България към потенциално домакинство на Зимни олимпийски игри.

"Това, което правите, е невероятно. В момента в България се провеждат три световни първенства в олимпийски спортове, което мисля, че е олимпийски рекорд. За една година в Германия организирахме 11 световни шампионата по олимпийски спортове, но нямам спомен три от тях да са били по едно и също време. Това ми дава повод да Ви окуража да минете на следващо ниво и да кандидатствате за домакин на Зимни олимпийски игри", каза Бах.

Своята подкрепа за проекта изказа и петкратният носител на световната купа в алпийските ски, Марк Жирардели:

„Бих направил Витоша домакин на Зимните младежки олимпийски игри. Никъде в света няма столица като София, която да е в полите на такава хубава планина. Международната федерация по ски стои 100 процента зад тази идея. Няма пари на света, които могат да платят такава реклама на София“.

В състезателната програмата на младежките зимни олимпийски игри са включени 12 дисциплини. При евентуално домакинство, алпийските ски, сноубордът, ски бягането, фристайл ските, северната комбинация и ски скоковете ще се провеждат на Витоша. Това означава, че ще трябва да бъдат сменени лифтовете, оправени пистите и да бъдат създадени по-добри транспортни връзки между планината и града. Ще трябва да се изгради и шанца за ски скокове.

Останалите дисциплини, като хокей на лед, фигурно пързаляне, кърлинг, шорт трек и бързо пързаляне ще се провеждат в многофункционални зали -  Зимния дворец и Арена Армеец.

Част от финансирането за игрите се осигурява от МОК. Освен това, няма изискване да се построи олимпийско селище, а участниците ще бъдат настанявани в съществуващи хотели. Така инвестицията на държавата за домакинството би била минимална.

Първите консултации с МОК относно кандидатурата на България ще се проведат в рамките на Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес през октомври. На тях ще присъстват Красен Кралев и Стефка Костадинова.

 


     

Беглик16.09.2018 г., 21:32 ч.

Браво! Успех с кандидатурата. Наистина никъде по света няма столица, която да е толкова близо до планина и да предлага перфектни условия за ски. А и Витоша има отчаяна нужда от изцяло нова инфраструктура и има потенциал да се првърне в уникален по рода си курорт.