Според ДНСК на Алепу няма нарушения

  05 Юни 2020, 13:37     4996     0   
     


Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол установи, че на плаж Алепу няма нарушения при изграждането на строежа. Според тях съоръжението, което прилича на хотелска част, е конструкция, която играе ролята на брегоукрепване.

Това е първи етап от строителството на ваканционно селище, като според арх. Иван Несторов, директор на ДНСК, строежът е в синхрон с общия устройствен план на община Созопол приет през 2016г.

„Ние констатирахме, че няма отклонения от изграденото брегозащитно съоръжение, което в момента е реализирано. Това е една конструкция, скелетна конструкция. Това е преценка на проектанта-конструктор как ще изгради брегозащитното съоръжение. Мога само да успокоя вашата аудитория, че това, което се реализира като строеж, е в синхрон с одобрените строителни  книжа”, заяви инженер Иван Несторов, началник на ДНСК.

Според разрешителното за строеж, изграденото съоръжение няма да включва хотелски стай, а е просто конструкция, която има за цел да укрепи брега. Асансьорите в нея ще се използват за слизане до нивото на плажа.

„Те са празни конструкции. Съответният конструктор така е преценил, че трябва да изглежда това брегоукпрепително съоръжение. Ваканционното селище стъпаловидно трябва да закрие със съответната конструкция тези празни пространство. Единственото, което е реализирано в момента, това са едни асансьорни шахти, които ще обслужват всичките тези нива, които са от Кота нула, т.е. от морския бряг до височината на земната повърхност, където се намира сегашният път. Те също играят конструктивна роля, тъй като това са едни конструктивни шайби”, обясни инж. Иван Несторов.

Несторов бе категоричен, че ако въпросното съоръжение се използва като хотелска част, то от строителния контрол няма да разрешат на обекта да влезе в експлоатация.

При условие, че не бъдат открити нарушения, тази есен може да започне строителството на втори етап – ваканционното селище.